Associacions ecologistes i sindicats demanen al Consell que aprove el Patsecova sense més dilació

Defensen que aquest pla “aposta per a mantindre i ordenar el teixit comercial”, que consideren bàsic per a “tindre barris vius i econòmicament potents”.

Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu
Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

La Coordinadora per la Protecció de les Moles, Intersindical Valenciana i Unió Gremial han manifestat la seua “perplexitat” per l'ajornament en l'aprovació del Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç (Patsecova) i han exigit al Consell que l’aprove “sense més dilació”.

El Patsecova és un projecte de la Conselleria d'Economia, destinat a ordenar el comerç, que anava a aprovar-se en el ple del Consell del passat divendres. Tanmateix, el vistiplau a aquest projecte s'ajornarà almenys una setmana, ja que finalment l'assumpte va caure de l'orde del dia, després que el Comité Econòmic i Social l'haja qüestionat en un dictamen emés el 6 de juliol.

Segons aquestes associacions, el Patsecova “s'hauria d'haver aprovat fa anys”. A més, han exigit al conseller de Política Territorial, Arcadi España, que “defense aquesta norma com a projecte col·lectiu del Consell per a ordenar un sector que s'ha vist sotmés a maniobres especulatives que han portat a una saturació de superfícies comercials, les quals han fet perillar l'estructura del comerç local de proximitat, vinculat a l'urbanisme compacte dels nostres pobles i ciutats”. El pla impediria, per exemple, construir a Paterna el macrocentre comercial Intu Mediterráneo. El Patsecova, a més, amplia els controls sobre els projectes de noves tendes a partir de mil metres.

El president d'Unió Gremial, Juan Motilla, ha manifestat que la pandèmia “ha ajudat a valorar més el comerç de proximitat”, i ha destacat que “la limitació de moviments ha fet que la població compre en els comerços de prop de casa”.

En aquest sentit, les diverses associacions han destacat que el Patsecova “aposta per mantindré i ordenar aquest teixit comercial”, que és “bàsic” per a “tindre barris vius, econòmicament potents i que no depenguen dels desplaçaments amb cotxe per a comprar”.

Per la seua banda, aquesta mateixa setmana els comerciants integrats en Confecomerç, la Confederació d'Empresaris del Comerç de la Comunitat Valenciana, ha reclamat a la Generalitat que aprove el pla estratègic del sector, que està gestionant-se des de fa més de nou anys. Argumenten que els efectes econòmics de la pandèmia evidencien la necessitat d'ordenar el sector, que ocupa més de 210.000 treballadors i que genera un volum de negoci de 24.000 milions d'euros.

També et pot interessar

stats