Les assegurances agràries valoren en 55 milions els danys del camp valencià el 2019

Agroseguro assenyala la DANA de setembre com la pitjor des que té registres i situa els tres últims exercicis entre els quatre més severs.

Danys en un camp de pomes en una imatge d'arxiu
Danys en un camp de pomes en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'assegurança agrària ha valorat en 640,7 milions els danys al camp a Espanya, dels quals 55 milions corresponen a indemnitzacions a la Comunitat Valenciana, segons ha informat en un comunicat l'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries Combinades, més coneguda com Agroseguro.

L'exercici ha sigut meteorològicament molt inestable, encara que una mica més benèvol, en termes d'indemnitzacions, segons estima l'entitat. No obstant això, destaca que els tres últims exercicis se situen entre els quatre més severs de la història de l'assegurança agrària, només per darrere de 2012, quan es va registrar el major volum de sinistralitat.

La valenciana va ser la quarta autonomia amb major sinistralitat al camp el 2019. La superen les comunitats de Múrcia i Castella i Lleó -ambdues amb més de cent milions d'indemnitzacions- i Castella-la Manxa (66 milions d'euros), i se situa al mateix nivell que Extremadura, que també supera els 55 milions en danys.

Agroseguro destaca l'acumulació de fenòmens climàtics extrems el 2019, amb gelades a l'hivern, pedregades i episodis de gota freda, també coneguts com depressions aïllades en nivells alts de l'atmosfera (DANA). I distingeix la DANA que va tindre lloc entre l'11 i el 14 de setembre com el pitjor esdeveniment d'aquest tipus en la història de l'assegurança.

El balanç de l'organisme també posa l'accent en les precipitacions escasses, la qual cosa ha produït danys per sequera, sobretot en els cultius herbacis extensius, encara que també en raïm de vi i olivar.

En total, al llarg de 2019, es van registrar danys en una superfície de cultiu d'1,9 milions d'hectàrees, la meitat per sequera en cultius herbacis. Agroseguro ha pagat 115,17 milions d'euros als productors de fruita i 115,10 milions als d'herbacis extensius, el 96% dels quals corresponen a cultius de cereal d'hivern i gira-sol. S'ha indemnitzat amb 63 milions els cítrics, amb 37 cadascun les hortalisses i el raïm; i amb més de 21 l'olivar.

També et pot interessar

stats