Arriba la pràctica de l’escatiflació: oferir un producte amb menys qualitat al mateix preu
Aquesta passa inadvertida per als consumidors; per això, des de l’OCU recomanen comparar preus i llegir les etiquetes
Escatimar en la qualitat d'un producte o servei sense alterar-ne els preus és el que es coneix com a escatiflació, un nou vessant de la inflació que arriba després de molts mesos convivint amb ella. El problema és que passa inadvertida per als consumidors. Des de l'OCU, recomanen comparar preus i llegir les etiquetes.
Primer va ser la reduflació i ara arriba l'escatiflació: “La reduflació implicava que es reduïa la quantitat, però ací el que disminueix és la qualitat del producte o del servei”, explica la delegada de l’OCU a la Comunitat Valenciana, Silvia Huerta.
En concret, aquesta pràctica consisteix a substituir els ingredients de més qualitat i que tenen un cost major per aquells d’una qualitat inferior. “Quantes vegades hem comprat un producte i hem pensat que ja no té el mateix sabor que abans?”, es pregunta Huerta.
També es reflecteix en la qualitat del servei que s'ofereix, per exemple, en restaurants o viatges contractats; o en la reducció de personal. Un exemple clar es troba en les caixes d'autopagament dels comerços. Adonar-se d'aquesta nova forma d'inflació és complicat; per això, els experts recomanen als consumidors comparar preus, i llegir molt bé les etiquetes.