Apicultora, formatgera o enòloga: el lideratge femení pren força al camp
A les comarques del sud, hi ha vora 3.000 dones que han decidit emprendre en l’àmbit agrari, tres d’elles han compartit en À Punt les raons per les quals s’han animat amb el seu negoci
Una mare i una filla apicultores, una primera dona enòloga entre cinc generacions i una formatgera. Són alguns dels exemples de les dones que han fet del camp la seua oficina. Com elles, sols en l’entorn rural d’Alacant hi ha vora 3.000 dones emprenedores.
Per a Rosa Server i sa mare el bagatge que havia adquirit l’apicultura, en la qual treballava ja el seu avi, va ser determinant per a crear la seua pròpia xicoteta empresa. “Vam pensar: ha de perdre’s tot açò quan ja el meu avi treballava en l'apicultura i ens ho ha ensenyat tot?”, es va preguntar Rosa i sa mare.
De fet, la majoria de les dones que es dediquen a treballs vinculats amb l’agricultura o la ramaderia ho porten en la sang. També és el cas de Dolores Navarro, qui va muntar la seua pròpia formatgeria utilitzant la llet de les cabres del seu home.
Com elles, n'hi ha 3.000 a la província d’Alacant. La majoria han fet el pas gràcies a una mecanització dels treballs que ha facilitat la seua arribada, com apuntava Teresa Antón, d’Asaja Alacant. “Si saps portar un cotxe, saps portar un tractor. En la furgoneta amb què portaràs la collita a la cooperativa també és com un cotxe”, exposava.
A la més jove a arribar a esta llista de dones també li ve de família. Sofia Cañizares és enòloga i ja té el seu propi vi. “Soc la quinta generació i estic molt contenta. Mon pare m’ha donat suport molt i, a més, li ha agradat molt el canvi, perquè tot eren homes i ara estic jo. Malauradament, amb molts homes i poques dones”, exposava Sofia.
Rosa, Dolores i Sofia han compartit en unes jornades d’Asaja a Salines les seues reivindicacions en el lideratge femení i també les seues passions.