Antifrau detecta cinc milions d'euros per responsabilitats en el mal funcionament de les administracions

Joan Llinares alerta sobre els fons Next Generation: "No tornem a produir la sensació de bambolla"

Joan Llinares en la seua compareixença en les Corts
Joan Llinares en la seua compareixença en les Corts / Avaf

El director de l'Agència Valenciana Antifrau (Avaf), Joan Llinares, ha assegurat que han detectat enguany fins a 5,6 milions d'euros en responsabilitats econòmiques no delictives enfront dels 23 milions de 2021.

Aquestes responsabilitats no es remeten al ministeri fiscal, però sí que impliquen mal funcionament en el conjunt de les administracions públiques en la Comunitat Valenciana.

Així ho ha indicat durant la intervenció en la comissió d'investigació sobre el deute públic a la Comunitat Valenciana, que se celebra en les Corts.

Llinares ha destacat que aquest és un instrument "necessari" i "inseparable" per al desenvolupament de les administracions públiques i la societat, però la pregunta és "si està equilibrada amb la capacitat financera que té cadascuna per a fer-li front".

També ha fet al·lusió a l'informe de la Sindicatura de Comptes que apunta a l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. En aquesta línia, ha advocat per implantar sistemes com els de la UE per a establir quina regió ha de ser aportadora neta i quina receptora, fixant les quotes corresponents.

Inhabilitacions

El responsable de l'Avaf ha considerat que en casos de males pràctiques —com el de la multa de la CNMV a les grans constructores per pactar preus— el fet que se sancione és "insuficient" i s'ha decantat per altres mesures com les inhabilitacions.

En aquest punt, ha lamentat que l'Avaf no ha pogut encara aconseguir l'auditoria de l'IVF sobre el deute públic generat pels avals fallits del mateix institut durant molts anys.

Millora insuficient en percepció de la corrupció

Igualment, ha destacat que en l'Informe sobre la percepció de la corrupció, la Comunitat Valenciana ha passat del lloc 14 en 2015, al sisé en l'any passat. En 2021, la Comunitat Valenciana ha baixat en 770 milions el deute públic. "Continua sent insostenible. Alguna cosa va millorant, però és insuficient", ha considerat.

Nex Generation

El responsable d'Antifrau ha llançat alerta sobre els Next Generation i ha demanat que no es torne a "produir la sensació de bambolla i que pensem que els diners venen regalats, perquè ens estem jugant la reputació davant Europa".

Al seu judici, les solucions "estan ací", per exemple, millora dels sistemes de control que ja existeixen, el control de legalitat o la fiscalització interna dins de les administracions i ha demanat també que se seguisquen els criteris i les recomanacions de les entitats que tenen la funció de control de legalitat.

També et pot interessar

stats