Les Alcubles es mobilitza contra el projecte de macroplanta de 457 hectàrees

S'han presentat més de mil al·legacions de veïnat i col·lectius contra la construcció d'aquesta central d'energia renovable amb mig milió de plaques solars

La planta fotovoltaica ocuparia un 75% del terme municipal / À Punt NTC

Les Alcubles, als Serrans, està en contra del macroprojecte fotovoltaic que suposaria instal·lar mig milió de plaques solars en un poble que no supera els 600 habitants. Ocuparia en total 457 hectàrees, el 75% al terme municipal. Una superfície equivalent a 900 camps de futbol, que generaria 200 megavats.

El dimecres dia 10 de gener acaba el termini de presentació d'al·legacions al projecte, que haurà d'estudiar el Ministeri de Transició Ecològica. Ja se n'han presentat més de mil per part del veïnat i col·lectius contra la construcció d'aquesta central d'energia renovable, que acabaria amb aquest poble menut: han donat diverses raons econòmiques, mediambientals, poblacionals i de canvi climàtic a la zona. "La resposta ha sigut aclaparadora, tant el poble com els agricultors, veïns i visitants", ha declarat l'alcalde de les Alcubles, José Luis Arce.

"Jo he al·legat que m'expropien terrenys d'ametla en plena producció", ha explicat una de les afectades per la construcció, Inma Alcañiz, agricultora al municipi. Segons explica l'afectada, "l'han catalogat com terres en desús o que estan abandonades", una situació que clarament no es correspon amb la realitat.

Serafín Martínez, propietari d'una casa rural al municipi, ha denunciat la situació del seu negoci. "Amb un mar de plaques, qui s'acostarà fins ací?", ha dit. El poble, com ha recordat Fina Bolaños, portaveu de Les Alcubles Rural, "és menut", el que fa que l'equilibri siga ajustat. "Qualsevol canvi pot provocar greus conseqüències", ha explicat Bolaños.

El 20 de gener està prevista una manifestació a València que arrancarà en la plaça de la Reina i on participaran localitats que, com les Alcubles, volen renovables, però no a qualsevol preu.

També et pot interessar

stats