Agricultura calcula en 50 milions d’euros les pèrdues per al camp valencià pels aranzels de Trump

22 min.

Demanar una defensa ferma i conjunta de tots els productes afectats pels aranzels aprovats pel govern nord-americà. Aquesta és la principal conclusió de la reunió sectorial mantinguda aquest dilluns al Ministeri d'Agricultura i que ha explicat en Les notícies del matí el director general d'Agricultura del govern valencià, Roger Llanes. 

El polític ha estimat en 50 milions d'euros les pèrdues que l'ofensiva aranzelària de Trump cap als productes europeus tindrà al camp valencià. Entre els productes més afectats, ha situat els cítrics de les comarques del nord, així com els vins, els sucs i les conserves de fruites.

El director general d'Agricultura també ha fet referència a l'ampliació de les indemnitzacions per a l'eradicació de la xilel·la a les comarques afectades, fonamentalment la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat. "Cal recuperar les plantacions, però no podran ser ametlers; hauran de ser altres arbres que mantinguen el paisatge i també l'activitat". En aquest sentit, Llanes ha assenyalat que les ajudes van en aquesta direcció, ja que "no són mesures preventives, l'arbre ja està afectat".

Així mateix, Roger Llanes ha indicat que s'estan prenent totes les mesures necessàries per a complir la normativa europea. A més, el govern valencià està pendent de les conseqüències que es puguen prendre sobre la manca de prevenció a Itàlia en aquest tema. En aquest sentit ha assenyalat que el Tribunal de Justícia ja ha fallat que el país transalpí "no va fer el que havia de fer". "Estem tractant que no ens passe el mateix".

El sector rebutja ser "moneda de canvi" en la disputa comercial

El sector agroalimentari ha rebutjat que se l'utilitze com a "moneda de canvi" en les disputes comercials internacionals. El president de Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya, Ángel Villafranca, ha reclamat el "suport total" del Govern espanyol per a defensar els interessos dels sectors afectats. A més, ha assegurat que espera que la Unió Europea servisca de "paraigua" sota el qual "rebre suport" en aquests moments.

Per la seua banda, el president d’Asaja, Pedro Barato, ha reiterat que els aranzels "no tenen cap sentit" i ha reclamat a l'executiu que s'implique "al màxim nivell" per a tancar el problema.

stats