Els agents socials, alineats amb el Consell en la causa del fons d'anivellament, demanen "altesa de mires" contra l'infrafinançament

La taula de diàleg social veu com "una ventada d'oportunitat" el nou informe que quantifica en 7.128 milions el fons transitori anual que hauria de compensar la desigualtat en el repartiment dels ingressos entre autonomies

En imatge, la reunió de la taula de diàleg social
En imatge, la reunió de la taula de diàleg social / GVA

El Consell i els agents socials han abordat l'informe d'experts sobre el finançament autonòmic i el fons d'anivellament transitori, en una reunió en la qual han exhibit "unitat" i han reivindicat "altesa de mires" per a resoldre la situació "injusta" de la Comunitat Valenciana. Després de presentar l'informe en la comissió mixta Consell-Corts, el govern valencià l'ha traslladat als agents socials aquest dilluns. Ha sigut en la taula de diàleg social que ha presidit el cap del Consell, Carlos Mazón, i en la qual han participat la directora general de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Immaculada García; la secretària general de CCOO PV, Ana García, i el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez.

L'informe dels experts xifra en 7.128 milions d'euros el fons d'anivellament que hauria de rebre la Comunitat Valenciana durant la present legislatura i fins al 2027, mentre es canvie el model de finançament. També assenyala que el 78,6% del deute de la Comunitat Valenciana és injust, la qual cosa suposa 43.278 milions d'euros del total de 55.000 milions.

Després de la trobada, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha celebrat la unitat dels agents socials entorn d'una "reivindicació justa" recolzada en "dades rigoroses i objectives". Una unanimitat que considera un "raig d'esperança". La consellera ha retret el govern d'Espanya que no haja respost la nova carta en què s'ha traslladat la petició acompanyada de l'informe. Merino ha instat la ministra d'Hisenda María Jesús Montero perquè assumisca la seua responsabilitat i "es pose a treballar, com més prompte millor, en la reforma del sistema". Un repte que considera que no té per què veure's afectat per les tensions entre PP i PSOE. "Cal tindre altesa de mires i oblidar-se d'aquesta mena d'excuses", ha defés.

La consellera ha demanat que el fons d'anivellament s'incloga en els pressupostos generals de l'Estat de 2024 perquè els valencians "no poden esperar més temps", ja que darrere d'aquests recursos estan la sanitat, l'educació, els servicis socials i el fet de tindre "un menor marge" per a dur a terme accions en infraestructures, cultura o mesures empresarials. La titular d'Hisenda ha demanat expressament el suport, com a valencians, de la ministra de Ciència, Diana Morant, i a l'exsecretari d'Estat de Política Territorial i antecessor de Merino en el càrrec, Arcadi España. "Demane que no es posen de perfil en aquest tema i es posen del costat dels valencians".

L'infrafinançament limita al 7% la inversió en polítiques d'ocupació

Per part seua, la directora general de la CEV ha exposat que l'infrafinançament i el deute "està suposant que la Comunitat Valenciana només puga dedicar el set per cent dels seus ingressos a finançar polítiques actives d'ocupació per a la competitivitat de les nostres empreses". "No podem continuar amb aquest llast que està reduint la competitivitat respecte a altres comunitats autònomes", ha denunciat.

Per part dels sindicats, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha remarcat "la unitat" que s'ha mostrat "en aquesta justa reivindicació" i ha demanat, d'una banda, "passos ferms" per a reformar el model de finançament perquè "ja ha arribat el moment", i mentrestant el fons d'anivellament s'ha d'anar ajustant. Igualment, ha demanat que "es pose fi a l'endeutament il·legítim". García ha demanat "altura de mires" i ha emplaçat els dos partits majoritaris en les Corts Generals, PP i PSOE, al fet que "avancen en un model de finançament que siga just i pose fi a les discriminacions que el poble valencià viu des de fa molts anys".

Des d'UGT, Ismael Sáez considera que "la Comunitat Valenciana ha fet els deures" i "els experts han mostrat amb números i amb xifres quin és el nostre nivell de deute i la responsabilitat de l'infrafinançament en aquest. Ha assenyalat que el fons d'anivellament suposa una oportunitat, primer per a "fer justícia a la Comunitat respecte a l'infrafinançament que pateix", i també "ficant pressió" perquè el sistema puga ser renovat. Considera que hi ha "una ventada d'oportunitat darrere de l'informe" malgrat la sensació d'estar en el "dia de la marmota".

També et pot interessar

stats