Acord històric de les principals economies per a gravar les multinacionals

130 països de l'OCDE, inclosos els Estats Units i la Xina, han acordat un impost conjunt i repartit d'almenys el 15% dels beneficis

El president de l'OCDE Mathias Cormann conversa amb el secretari d'estat dels EUA Anthony Blinken
El president de l'OCDE, Mathias Cormann, conversa amb el secretari d'estat dels EUA, Anthony Blinken / Reuters

La pràctica totalitat dels països desenvolupats del món s'han compromés a aprovar una nova fiscalitat per a les multinacionals, per a fer més difícil l'evasió en paradisos fiscals i repartir-se els impostos de la seua activitat entre tots els estats on facturen, amb independència de tindre o no la seu social. Una quantitat que estimen en 250.000 milions de dòlars.

130 països i jurisdiccions dels 139 que integren l'anomenat marc inclusiu de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) han subscrit el text, que es negociava des de feia anys i que hauria d'estar tancat d'ací a octubre. Els països signats representen el 90% del producte interior brut mundial. Entre aquests hi ha la majoria de potències europees, inclosa Espanya, la Xina i els Estats Units. El canvi de govern als país nord-americà ha sigut decisiu, ja que ha passat d'oposar-se a l'acord amb l'administració Trump a ser un dels principals estats impulsors, amb la nova presidència de Biden.

Barbados, Estònia, Hongria, Irlanda, Kenya, Nigèria, el Perú, Sri Lanka i Saint Vincent i les Grenadines s'han desmarcat de l'acord, però no es descarta que la majoria s'hi acaben sumant. Les negociacions continuen i sobre els estats díscols hi ha la pressió d'acabar en la nova llista negra de paradisos fiscals. De fet, alguns com Irlanda, el pol d'atracció de les companyies tecnològiques a la UE per obra d'una baixa fiscalitat, ja han mostrat disposició per a adherir-s'hi en els mesos vinents.

Es preveu que els ministres de finances del G20 ratifiquen el nou dispositiu impositiu en la reunió que mantindran la pròxima setmana. Aquest s'estructura en dues fórmules. La primera per a empreses que facturen més de 20.000 milions d'euros en tot el món i que tinguen una rendibilitat (relació entre beneficis i ingressos) superior al 10%.

Un impost de societats comú d'almenys el 15%

Tots els països en què les companyies obtinguen ingressos superiors al milió d'euros rebran la seua part. El país on l'empresa tinga la seu cobrarà un impost pel 10% de la rendibilitat, mentre la resta es repartiran entre un 20% i un 30% del benefici residual.

Tributaran en un segon grup les empreses que facturen almenys 750 milions d'euros, a les quals s'aplicarà un tipus mínim de l'impost de societats d'almenys el 15%. El percentatge definitiu haurà d'acabar de concretar-se d'ací a octubre.

L'OCDE estima que amb els dos mecanismes s'ingressaran en les arques públiques del conjunt dels estats 100.000 i 150.000 milions de dòlars respectivament.

També et pot interessar

stats