El 82% de les aturades de més de cinquanta anys sent discriminació quan accedeix al mercat laboral

Tres de cada quatre asseguren haver sigut discriminades durant l'entrevista, segons dades del darrer informe de la Fundació Adecco

Una treballadora en un despatx, en una imatge d'arxiu
Una treballadora en un despatx, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Més d'un terç de les dones treballadores en actiu, el 34%, supera els cinquanta anys. No obstant això, el 82% d’aquestes aturades sent discriminació quan accedeix al mercat laboral, un fenomen que suposa "una gran contradicció", segons ha remarcat la Fundació Adecco en la setmana que se celebra el Dia Internacional de les Dones.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'onzé informe #FaenaPerATotes: la dona en risc d'exclusió en el mercat laboral, que basa els resultats en l'anàlisi i la interpretació de l'enquesta de població activa (EPA) del quart trimestre del 2023, altres fonts complementàries i una enquesta a 200 dones majors de cinquanta anys en risc d'exclusió social. També col·laboren onze empreses i entitats.

"Moltes de les dones sèniors en desocupació s'incorporen al mercat laboral quan han passat els cinquanta anys, després de llargs períodes d'inactivitat i una vida dedicades a la família. Sovint, compten amb trajectòries laborals més intermitents que els homes i la carrera professional gaudeix d'un menor reconeixement social. El procés no és senzill i troben dificultats majúscules per a competir en el mercat laboral, amb gran predisposició a la desocupació de llarga duració", explica la directora d'Integració i Inclusió de la Fundació Adecco, Begoña Bravo.

Segons les previsions de l'estudi, a partir de dades de l'EPA, s'estima que per a l'any 2040 la meitat de les dones en actiu superaria els cinquanta anys, ja que la població activa femenina envelleix a un ritme d'un punt percentual a l'any. En termes absoluts, les dones actives sèniors freguen els 4 milions (3.868.900 que tenen faena o la busquen, la xifra més alta de tota la sèrie històrica) enfront de les 2.519.000 de fa una dècada.

Actualment, el 59% de les dones majors de cinquanta anys en desocupació fa més d'un any que busca treball, enfront del 40% de les dones de totes les edats. A més, un 77,4% destaca que han sigut discriminades en l'entrevista de treball, on s'ha qüestionat la capacitat que tenen per a fer servir noves tecnologies o la qualificació.

Mentre un 27,9% de les dones no busca treball per a dedicar-se a la llar, només un 6% dels homes està inactiu per aquest motiu. En total, hi ha 2.838.000 dones inactives en aquesta situació, enfront de 446.000 homes.

La Fundació Adecco ofereix algunes recomanacions perquè dones majors de cinquanta anys troben faena com més prompte millor, com actualitzar el currículum, entrenar les competències digitals o dedicar temps a fer contactes laborals (el conegut com a networking), però amb un suggeriment: no indicar l'edat. Segons la fundació, cal enfocar-se en les competències. "Incloure la data de naixement no és necessari i, a més, pot causar discriminació per edat, conscient o inconscient. En ometre-la, redueixes el risc de ser descartada prematurament per l'edat", suggereixen.

També et pot interessar

stats