Les 10 claus de la nova llei hipotecària

Aquest reglament podria entrar en vigor a partir del mes de març.

Arxiu
Arxiu

La nova llei hipotecària, que obliga la banca a pagar totes les despeses derivades d'un crèdit hipotecari, tret de la taxació, i que rebaixa a la meitat les comissions d'amortització per reemborsament, podria entrar en vigor al març, una vegada l’aprove el ple del Senat. 

La majoria de grups parlamentaris del Congrés ha consensuat que l’entrada en vigor es produïsca un mes després que es publique en el BOE, tot i que hi haurà almenys tres articles que encara necessitaran desplegament reglamentari i que podrien retardar-ne l’aplicació fins al juny.

D'aquesta manera, el legislatiu atendria les reclamacions del sector financer, que demana temps per a adaptar-se a la nova norma. De moment, dimarts que ve la Comissió d'Economia del Congrés aprovarà el dictamen de la ponència i votarà les esmenes que s'han quedat fora perquè la llei passe al ple del Congrés al final de desembre.

Aquestes són les 10 claus necessàries per a entendre els canvis que introdueix la nova llei hipotecària. 

  • Els bancs que subscriguen una hipoteca pagaran l'impost d'actes jurídics documentats, les primeres còpies del notari, les despeses del registre i de la gestoria, mentre que el client haurà de pagar segones còpies del notari i la taxació.
  • S'eliminen les clàusules sòl i la dació en pagament serà voluntària si les parts així ho acorden.
  • La llei establirà una disposició addicional perquè la nova clàusula de venciment avançat no afecte els embargaments actualment suspesos i pendents de resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i no recull la prohibició dels desnonaments forçosos per als col·lectius més vulnerables que no tenen altra residència.
  • Les comissions d'amortitizació anticipada per a hipoteques de tipus fix baixarà a la meitat i serà del 2% durant els primers 10 anys i de l'1,5% a partir d'aquest període. En el cas de les hipoteques de tipus variable, el client serà el que haurà de triar els tipus d'amortització, a tres o cinc anys. En aquest cas, les comissions del qual seran del 0,25% o del 0,15% respectivament. 
  • El client podrà contractar les assegurances de llar i vida amb entitats que no siguen la que li ha concedit el préstec, sempre que complisca els requisits que marca el contracte i el prestamista no podrà cobrar cap comissió o despesa per l'anàlisi d'aquestes pòlisses.
  • El client podrà subrogar sense cost i lliurement la seua hipoteca, i entre entitats s'establirà un mecanisme de compensació basat en els interessos cobrats i els pendents de cobrament vinculats al cost per a les despeses de constitució de la hipoteca. 
  • Les caixes rurals i les cooperatives de crèdit, que actualment no han de pagar l'impost d'actes jurídics documentats, podrien abonar-lo si concediren un préstec.
  • Es crearà una autoritat independent que vetle per la protecció i la transparència en la contractació immobiliària i es reforçarà la supervisió bancària que garantisca la solvència de l'hipotecat. 
  • Els taxadors seran independents i podra ser societats de taxació o persones físiques. A més, el client podrà triar lliurement.
  • El Codi de Bones Pràctiques bancari serà permanent perquè les entitats hagen d’aplicar-lo a tots els préstecs i no tan sols als que es van signar abans del 2012.

També et pot interessar

stats