Nebulossa es perd en la galàxia d'Eurovisió i queda en 22a posició

Suïssa guanya l'última edició, celebrada a Malmö, seguida de Croàcia i Ucraïna

Nebulossa durant l'actuació de la gran final d'Eurovision 2024
Nebulossa durant l'actuació de la gran final d'Eurovisió 2024 / Jessica Gow (EFE)

La 68a edició d'Eurovisió serà recordada com una de les més tenses de la història. Malmö ha sigut l'escenari d'una final en què la música no han sigut l'única protagonista, sinó que la geopolítica mundial també ha entrat en joc com mai. Nebulossa ha quedat finalment en la 22a posició amb el seu himne "Zorra" i el pòdium l'ha assolit Suïssa amb el tema "The Code". Després de dies amb fortes reivindicacions populars en contra de la participació d'Israel en la competició, Eden Golan s'ha posicionat finalment en la 5a posició del rànquing.

Suïssa guanya Eurovisió per tercera vegada

Suïssa ha alçat el micròfon de cristall en una final molt disputada. La posada en escena de la cançó "The Code" ha conquistat els jurats de la gran part dels països participants i l'audiència de tot el món. Nemo Mettler, persona no binària, ha marcat el protagonisme de la nit, competint amb les candidatures de Croàcia, França o Irlanda.

Israel, aplaudida i esbroncada

Els Països Baixos han sigut exclosos d’esta edició el mateix dia de la gran final per un “incident” protagonitzat pel seu representant, Joost Klein. No n’ha transcendit més informació que el motiu: la denúncia d’una dona per intimidació. Però, en les xarxes socials s’associa l’enfrontament a la tensió existent per la participació d’Israel en el festival.

La d'Israel ha sigut la candidatura més controvertida en l'edició d'enguany a causa dels atacs de l'estat israelià a la Franja de Gaza, on han mort prop de 35.000 persones des d'octubre del 2023. Després de presentar una cançó que va haver de ser modificada diverses vegades pel seu missatge polític, l'organització d'Eurovisió no va considerar que Israel haguera de ser vetat, com sí que va passar amb Rússia el 2022 arran de la invasió d'Ucraïna.

Tot això ha generat un fort moviment popular en les últimes setmanes, amb manifestacions a Malmö i altres ciutats on s'ha demanat boicotejar el concurs. La cantant Eden Golan, israeliana d'origen rus, va ser esbroncada pel públic a Malmö durant la seua actuació de la semifinal i també en la gran final.

A pesar d'això, el vot de l'audiència per a Israel ha sigut dels més alts i l'ha posicionada en el número cinc del rànquing final. De fet, els dotze punts, la màxima puntuació, atorgats per l'audiència espanyola van anar a parar a esta candidatura. La polèmica està servida i s'espera que les crítiques continuen durant els pròxims dies.

També et pot interessar

stats