La XXIX Encesa de les Gaiates ompli de llum i pólvora el centre de Castelló de la Plana

És l’únic acte de les Festes de la Magdalena que reuneix tots els monuments il·luminats en un mateix espai

Moment de l'Encesa de les Gaiates de les Festes de la Magdalena 2023
Moment de l'Encesa de les Gaiates de les Festes de la Magdalena 2023 / À Punt NTC

Les Festes de la Magdalena continuen omplint de llum, color i pólvora els carrers de Castelló de la Plana. Aquesta vesprada ha sigut el torn de l'Encesa de les Gaiates, un esdeveniment que va començar a celebrar-se el 1991 i s’ha convertit en tot un acte d'homenatge popular cap a la Gaiata, símbol d'identitat de les festes.

Si bé aquest hauria d'haver sigut el seu 31é aniversari, la pandèmia va obligar a aturar aquest acte el 2020 i 2021. És un moment molt emotiu, "ple de llum i de color, en el qual s'exalta el monument gaiater", com ressalta el mateix Ajuntament. L’acte, en mans de l’empresa Pirotecnia Peñarroja, té lloc a l’avinguda Rei en Jaume de la localitat, on es concentren les dènou Gaiates: Brancal de la Ciutat, Fadrell, Porta del Sol, l’Armelar, Hort dels Corders, Farola-Ravalet, Cor de la Ciutat, Portal de l’Om, l’Espartera, El Toll, Forn del Pla, Grau, Sensal, Castàlia, Sequiol, Rafalafena, Tir de Colom, Crèmor i La Cultural.

Una vegada alineades, a poc a poc s'encenen per orde, creant un camí lluminós que evoca aquell que van fer els primers pobladors que, amb fanals, van il·luminar el camí des del castell fins a la ciutat de la Plana, com sosté la llegenda popular. Aquest és l'únic acte en què els monuments romanen junts.

En la cerimònia han estat presents les reines de les festes de la Magdalena, Selene Tarín i Alejandra Sáez, acompanyades de membres de la Junta de Festes i de l’Ajuntament. Una vegada finalitzat l'espectacle, cada monument és traslladat a la seua corresponent ubicació, on romandrà fins al final de les festes, en la seua respectiva comissió.

També et pot interessar

stats