Vora la meitat dels espanyols no van al cine

El 2018 van tancar 42 cines i 100 sales, que se sumen a les vora 700 sales que han desaparegut en l'última dècada.

Vora la meitat dels espanyols no van al cine
Vora la meitat dels espanyols no van al cine

Espanya va perdre 42 cines i cent sales d'exhibició el 2018, segons l'últim informe de la Federació d'Exhibidors Cinematogràfics (FECE). L'estat espanyol compta en l'actualitat amb 697 cines i 3.518 sales, 678 pantalles menys que fa una dècada si comparem les xifres actuals amb les que aleshores va proporcionar l'Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC).

El nombre de sales d'exhibició no ha parat de reduir-se en l'última dècada, quan hi havia 4.296 sales, amb l'excepció d'un lleuger repunt el 2017.

Els exhibidors destaquen la fidelitat al cine del públic menor de 25 anys i del major de 50, ja que 7 de cada 10 persones en aquestes franjes d'edat hi assisteixen almenys una vegada al mes. El 54% dels espanyols va al cine almenys una vegada, a l'any a diferència de l'altre 46%, que no ho fa mai.

Aquesta situació contrasta amb els esforços del sector, que ha invertit 400 milions en els últims anys en una aposta per la modernització de les sales. I que ha lluitat contra corrent a causa de la pèrdua de poder adquisitiu de l'audiència, l'increment de l'IVA i la normalització de la pirateria, entre altres factors, segons la FECE.

Millorar la relació amb Netflix

Els exhibidors també han reclamat a Netflix que s'adapte al model d'exhibició espanyol, en el qual una pel·lícula ha de passar almenys tres mesos i tres setmanes en el cine abans de poder exhibir-se en un altre format. Aspiren a millorar la relació amb la plataforma d'streaming per a evitar situacions com la de l'estrena de Roma, l’oscaritzada producció original de Netflix, que només cinc sales es van atrevir a exhibir perquè la plataforma no va respectar el temps mínim exclusiu d'exhibició, com sí que fan les distribuïdores tradicionals.

Campions, la cinquena pel·lícula més vista del 2018

La FECE també ha parlat de xifres i guanys. Els cines espanyols van recaptar 585 milions d'euros i van aportar 97,7 milions d'espectadors. La pel·lícula més vista en 2018 va ser Jurassic World: El regne caigut (3,9 milions d'espectadors), seguida per Bohemian Rhapsody (3,54 milions), Els increïbles (3,72 milions), Avengers: Infinity War (3,44 milions), i la producció espanyola Campions (3,28 milions).

També et pot interessar

stats