Vilafranca ja és dels Ports

El municipi, ubicat administrativament a l’Alt Maestrat, veu com es compleix la reivindicació d’integrar-se als Ports, comarca amb la qual asseguren que manté lligams culturals i històrics

Un dels cartells de les immediacions de Vilafranca que ja integra el municipi en Els Ports i no en l'Alt Maestrat
Un dels cartells de les immediacions de Vilafranca que ja integra el municipi als Ports i no a l'Alt Maestrat / À Punt NTC

Vilafranca compleix la seua reivindicació històrica i ja és dels Ports. El veïnat sempre s’havia sentit part aquesta comarca, i fins i tot així ho anuncia als visitants en la cartelleria turística de l’entrada del poble, però els mapes i en els tràmits administratius aquest municipi ha format part fins ara de l’Alt Maestrat. Ara la Generalitat ha reconegut el canvi i aquest municipi d'interior ara ja serà tant emocionalment com administrativament part dels Ports.

Tot i que l’Ajuntament encara no ha rebut la comunicació oficial, sembla que als mapes de l’Institut Cartogràfic Valencià la línia que separa les comarques, ja inclourà Vilafranca als Ports.

L’alcaldessa, Sílvia Colom, admetia que la decisió a penes tindrà transcendència administrativa, però sí afectiva. “Feia anys que estàvem reivindicant-ho”, recordava, alhora que afegia que molts serveis, com el de promoció turística, Vilafranca ja el feia juntament amb els pobles dels Ports i no amb els de l’Alt Maestrat.

"Serà un canvi simbòlic" Jairo Sants - Veí de Vilafranca

Patricia Salvador, veïna d’aquest municipi, esperava que la integració en els Ports servira per a valorar millor el seu poble, que a vegades rivalitza amb Morella. “Sabem que Morella és una ciutat important, però els polítics i, sobretot, els vilafranquins hem de valorar més el nostre poble”, argumentava.

Un altre veí, Jairo Sants, apuntava que la decisió de la Generalitat d’ubicar geogràficament Vilafranca als Ports suposa “un canvi simbòlic”, però que evidencia els lligams culturals que sempre ha tingut Vilafranca amb la comarca septentrional.

"Sanchis Guarner va ser un excel·lent lingüista, però va cometre l’errada d’incloure Vilafranca en l’Alt Maestrat" Ernest Querol - Vicepresident del Centre d’estudis dels Ports

En la mateixa línia es pronunciava Ernest Querol, vicepresident del Centre d’Estudis dels Ports. Aquest veí de Morella, recordava que Sanchis Guarner, “va ser un excel·lent lingüista, però va cometre l’errada d’incloure Vilafranca en l’Alt Maestrat”, delimitació que s’ha mantingut fins als nostres dies.

En aquest sentit, entitats culturals com la de Querol sempre han reivindicat l’annexió de Vilafranca especialment pels vincles històrics que manté amb la resta de pobles de la comarca.

De fet, Vilafranca participa en l’Aplec dels Ports. Però a més dels arguments culturals, Vilafranca va pertànyer a Morella, era un nucli de població dependent d'aquesta ciutat. Era un altre dels arguments històrics que defensaven els que volien que l’administració autonòmica reconeguera la pertinença als Ports.

Serveis administratius amb els Ports

A més, malgrat que en les demarcacions territorials homologades de la Generalitat Vilafranca s’integrava en l’Alt Maestrat, molts serveis mancomunats d’aquest municipi els tenia amb els pobles dels Ports. De fet, la mancomunitat dels Ports té la seu a Vilafranca.

El veïnat, per la seua banda, manté vincles socials estrets amb la comarca del nord, per exemple, en l'àmbit esportiu. Un exemple és Els Ports FC, on juguen joves de Vilafranca i de la resta de poblacions dels Ports, que tenen en el camp de futbol de Vilafranca un dels seus terrenys de joc. Més enllà del mapa, sembla que el dia a dia de la població vilafranquina no canviarà molt. 

També et pot interessar

stats