Vila-real mostra el treball de tres artistes valencians emergents en el TEST
La creació d’un mural exterior de set pisos d’alçària és un dels principals atractius d’aquesta mostra d’art contemporani.
La Mostra d’Art i Creativitat de Vila-real, a la Plana Baixa, arriba a la setena edició com una plataforma de visibilització i rellançament del talent artístic valencià que busca consolidar-se. La fórmula, ja assentada, contempla una exposició col·lectiva i una intervenció urbana. En aquesta ocasió, els tres artistes que exposaran la seua obra a l’Espai d’Art el Convent des d’aquest dissabte i fins el pròxim 25 de maig seran el fotògraf Jesús Monterde, la pintora, de collage i instal·ladora Ana Císcar i l’artista multidisplinar Luce. El plat fort, no obstant això, serà el mural exterior de set pisos d’alçària en una paret mitgera de la zona nord de Vila-real que crearà Mohamed L’Ghacham, el d’un format més gran fet fins ara en el TEST.
El fil conductor de les quatre propostes dels artistes del TEST és la documentació en un sentit ampli. Tal com explica el director artístic de la mostra, Pascual Arnal, a diferència d’edicions anteriors, la d’enguany descansa en la idea d’art documentat, que és el fil conductor que uneix les propostes dels quatre artistes convidats. Una documentació que, explica Arnal, ells utilitzen com a mitjà a l’hora de crear o bé perquè es basen en documents existents com a font d’inspiració per a les seues obres.
En aquest sentit, Jesús Monterde (Benassal, 1969) porta a TEST el projecte Ullal, un treball on documenta gestos, ritus i costums de la comarca del Maestrat a manera de diari gràfic amb fotografies franques i directes que reinvindiquen la fortalesa dels habitants d’una zona rural bella, però dura. Ana Císcar (Picanya, 1993) aterra en el TEST amb Elements d’importància al voltant de la destrucció que, com la resta de la seua obra, trasllada al llenguatge plàstic fotografies antigues que recomposa i barreja entre si. Luce (València, 1989) basa el seu plantejament creatiu a donar valor a la perifèria de la ciutat i els seus elements a través de la recerca de nous significats d’objectes com ara tendals, balcons o panells lumínics. Descobrir, jugar, resignificar és la proposta que porta a la mostra.
Per la seua part, Mohamed L’Ghacham (Tànger, 1993) serà l’encarregat de crear el mural exterior que contempla el TEST, a finals de març. L’Ghacham s’inspira en accions quotidianes i familiars retratades en fotografies o antigues imatges que originalment no van ser concebudes per a ser exhibides en públic, però que ell pinta sobre grans parets. Per a aquesta mostra, es demanarà als veïns i veïnes de Vila-real que li envien fotografies perquè l’artista puga triar entre elles la que finalment hi pintarà, explica Arnal.
El TEST, que compta amb el suport de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Vila-real, editarà un llibre personalitzat amb les propostes dels artistes convidats que, a més, participaran en la resta d’activitats paral·leles que contempla la mostra com ara com tallers de creativitat infantil, xarrades col·loqui i visites guiades per a l’estudiantat.