La vil·la romana de Vinamargo, al Museu de Belles Arts de Castelló

Una exposició mostra part de les restes arqueològiques localitzades a un jaciment que va estar ocupat entre els segles I i V dC.

La vil·la romana de Vinamargo, al Museu de Belles Arts de Castelló
La vil·la romana de Vinamargo, al Museu de Belles Arts de Castelló

A les proximitats de la ciutat de Castelló s'amagava fins a 2009 un antic jaciment romà. Es tracta de la vil·la de Vinamargo. A les obres de canalització del Canal de Fraga es va descobrir el que resultaria ser una interessant vil·la romana que va estar ocupada entre els segles I i V dC. Entre 2009 i 2012 es van realitzar excavacions que van treure a la llum importants restes arqueològiques. Ara una part d'estes peces es pot veure al Museu de Belles Arts de Castelló en una exposició temporal. Els objectes mostren com era una vil·la rural. L'enclavament era un espai comercial, centre agropecuari i de distribució de mercaderies.

Els objectes permeten conéixer què menjaven, com vivien i què feien per entretindre's. Joaquin Alfonso, arqueòleg i comissari de la mostra ha destacat que "hi ha part dels materials ceràmics, metàl·lics, en vidre i ossos. Als panells es pot veure l'estructura de la vil·la i fer-nos una idea de la seua extensió". A més ha afegit que "es pot observar com eren les estances de les vivendes, el vestuari i altres detalls de la vila romana". Els materials són molt rics, alhora que fragmentats. "Hi ha àmfores senceres que venen d'Hispània i d'Àfrica o phalerae de cavalls, peces molt escasses a jaciments arqueològics de l'època" segons Joaquin Alfonso. Una altra curiositat és que algunes peces encara conserven les petjades dactilars 2.000 anys després.

La mostra es podrà visitar, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i els diumenges de 10 a 14 a hores, l'horari habitual d'obertura del Museu de Belles Arts de Castelló.

També et pot interessar

stats