Vilafamés reivindica el seu patrimoni artístic amb una ruta interactiva per les cases dels artistes

A més del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni, on s'exposen artistes internacionals, amb esta ruta podrem descobrir la història de cada artista i com era la seua vida al poble

Ruta d'artistes a Vilafamés

Vilafamés, a la Plana Alta, és un poble on l'art contemporani ha deixat una gran empremta. Una bona prova d’açò és el seu Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (MACVAC), on s'exposen obres d'artistes internacionals. Molts d'ells, integrats entre el veïnat, este entramat es reivindica amb una ruta per les cases que van habitar i des d'on van crear un recorregut que permet descobrir molt millor estos artistes que estaran lligats al poble per sempre.

És un dels pobles més bonics d'Espanya i, a més, la llar d'artistes de l'art contemporani que es van establir a Vilafamés fa més de mig segle. El crític d'art i fundador del museu, Vicent Aguilera Cerní, els el va donar a conéixer. Raül Forcadell, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafamés, explica que, per a exposar obra al museu, “havies de tindre en propietat i adequar una casa del nucli antic del poble. I molts artistes ho van fer”. Ara és possible endinsar-se en la història del poble a través de l'art i dels seus creadors, a cadascuna de les cases del poble on van viure els principals artistes s'ha instal·lat un codi QR que narra la seua vida i obra.

Àlex Falomir, director del documental La ruta dels artistes, afirma que amb esta ruta podrem descobrir la història de cada artista, el “per què van decidir anar a Vilafamés, com era la seua vida al poble, quines coses sentien en aquell moment”. Es tracta d’artistes que van revitalitzar el poble gràcies en col·laboració amb la seua gent. El veïnat els va cedir de manera gratuïta setanta cases abandonades i la seua reconstrucció va marcar l'inici d'una època d'esplendor.

Com indica Falomir, “es tracta d’una experiència artística que de veritat va canviar un poble, que el va revitalitzar i, cinquanta anys després, es poden veure les repercussions“. Per a Joan Feliu, gerent del Museu d’art contemporani de Vilafamés, “si hui en dia el poble de Vilafamés té el reconeixement que té i està tan ben conservat com està, també és perquè eixos artistes van vindre i van recuperar tot eixe patrimoni.” Art contemporani que es pot disfrutar dins del museu i ara també a peu de carrer.

També et pot interessar

stats