Els propietaris dels terrenys de Betxí on s'ha descobert una necròpoli reclamen ajudes per a preservar el patrimoni

Les restes es troben a una finca privada i, per això, els demanen que els costos dels treballs isquen de les seues butxaques

Troben almenys 35 cossos en una necròpoli a Betxí / À Punt NTC

A Betxí, a la Plana Baixa, un equip d’arqueòlegs ha descobert almenys 35 cossos més en una necròpoli musulmana, però en podrien ser més. La troballa l'han feta en uns terrenys particulars en els quals, de moment, no es podrà edificar. Ara, els propietaris reclamen ajudes econòmiques per a preservar el patrimoni.

Sota els plàstics hi ha almenys 35 cadàvers que daten dels segles XI o XII, però els arqueòlegs indiquen que podria haver-n'hi més. Formen part de la necròpoli de Betxí, un jaciment descobert el 2017 al nucli urbà del municipi. “Podrem estudiar la societat que hi havia a Betxí, com era de gran la necròpoli i si van morir per causes naturals”, assegura l’alcaldessa, Carla Nebot. 

La dificultat de l'excavació està sobretot al terreny, que està molt premsat pels distints usos que ha tingut al llarg del temps. “L’estat de conservació és prou roí, els cossos estan eixint a poca profunditat. Es tracta d’una necròpoli andalusina, ja que els cossos estan soterrats de costat dret i mirant a la Meca”, explica el gerent d’Arqueocas, José Albelda.  

Uns treballs que duraran almenys mes i mig i que han d'assumir els propietaris. “Volen que ho tragues tot per a conservar-ho i estudiar-ho, però ha d’eixir tot de la nostra butxaca”, lamenta el propietari del terreny, José Pascual Adsuara. Per això demanen subvencions a la Generalitat. Un suport econòmic que ajudaria a garantir l'estudi i conservació d'altres jaciments que, en moltes ocasions, són destruïts per no poder assumir el cost dels treballs arqueològics.

També et pot interessar

stats