El nou Museu de Villena exposa de manera permanent el tresor més preuat de la ciutat
El centre obri este 14 de juny i vol ser un pol d'atracció arqueològica a la Comunitat Valenciana
El tresor de Villena, un dels més importants de l'edat del bronze de l'Europa continental, ha tornat a mostrar-se al públic: des d’este divendres 14 de juny a la seua nova casa, el Museu de Villena. El MUVI obri dins d'una aposta museística que vol ser un pol d'atracció arqueològica a la Comunitat Valenciana.
El tresor de Villena està format per 66 peces d'un aixovar fetes d'or, plata i ferro, datades el 1250 abans de Crist. El van descobrir el 1963 i en aquell moment ja el van qualificar de fita arqueològica, perquè és un dels conjunts de joies i elements decoratius prehistòrics més importants de l'Europa occidental. “Pel nombre d’obres i pel pes en or punt, és considerat el conjunt de vaixella àuria més important d’Europa”, remarca la directora del centre, Laura Hernández.
Centrarà la sala principal del MUVI i estarà envoltat de mesures de seguretat. “Un museu al final té objectes més valuosos que un banc i ha de ser més permeable que una zona de jocs. El visitant s’ha de sentir a gust i còmode amb la peça, però amb un alt estàndard de seguretat”, explica l’arquitecte de l’edifici del museu, José Luis Rocamora.
A més de la del tresor, hi ha dos sales permanents més: la José María Soler, descobridor del tresor, i la Jerónimo Férriz, un enginyer agrònom d'esta localitat de l'Alt Vinalopó, que recuperà molts elements etnogràfics de la comarca. “S’obri un museu a la Comunitat Valenciana únic i que ve a ampliar l’oferta que ja tenim”, diu Fulgencio José Cerdán, alcalde de Villena.
El museu també té dos peces cedides pel Museu del Prado durant cinc anys, dins de la iniciativa "El Prado Extendido".