El món mariner acull actes i processons en honor a la patrona, la Mare de Déu del Carme
De nord a sud, les localitats marineres han viscut una jornada plena de tradició i devoció
Este dimecres, 16 de juliol, és un dia molt assenyalat per a tota la gent vinculada al món de la mar. Se celebra la Mare de Déu del Carme, la patrona dels mariners, i durant tota la jornada, els actes i processons en el seu honor se succeïxen de nord a sud a les diferents localitats costaneres.
A Vinaròs, Lucas Hallado, fill i net de mariners, té enguany el privilegi de portar en processó en la barca la imatge de la Mare de Déu del Carme. Cada vegada que s'embarquen, els mariners s'encomanen a la patrona i viuen este dia d'una manera molt especial.
Basilio Otero, també mariner, ha contat que "és la nostra protecció, la nostra guia, a qui ens encomanem, per a nosaltres ho és tot". Al seu torn Toni Barberà, un mariner que ha participat en els actes de hui amb la trompeta, ha dit que "sempre, a totes hores", pensa en la Mare de Déu del Carme. "Ara estaré tocant i pensaré en ella", ha afegit.
Una devoció que també es viu a València, on s'ha celebrat una missa en honor a la Mare de Déu del Carme i una processó marítima, en un recorregut dedicat a qui empara els pescadors en la mar. Esta tradició es remunta quatre segles enrere, segons ha contat Rhamsés Espí, president de la Confraria del Carme de València. "En 1605, la Mare de Déu va enviar un vaixell de càrrega amb gra i va pal·liar la fam i, des de llavors, València està agraïda", ha dit.
Dia especial també a Santa Pola, un dels pobles costaners amb més tradició marinera al sud. Loreto Serrano, alcaldessa de Santa Pola, ha indicat que "cada vegada que passen per davant de la capella li demanen salut, protecció, que li vaja bé la pesca".
A més, han fet un acte d'homenatge als mariners que han perdut la vida a la mar. Com el germà de Lola Pagés, que ha contat com "van tindre una desgràcia i es van morir tots.
Un dia ple de tradició i devoció a les localitats marineres.