La Vall de Gallinera acull les III Jornades de la Repoblació Mallorquina

Com a colofó, aquest diumenge se celebrarà l’agermanament amb el municipi mallorquí de Puigpunyent

Benialí, a la Vall de Gallinera, centre neuràlgic de les III Jornades de la Repoblació Mallorquina
Benialí, a la Vall de Gallinera, centre neuràlgic de les III Jornades de la Repoblació Mallorquina / Ajuntament de la Vall de Gallinera

La Vall de Gallinera (Marina Alta) celebra aquest cap de setmana les III Jornades de la Repoblació Mallorquina al nucli de Benialí, una trobada que reuneix investigadores i investigadors mallorquins i valencians amb la finalitat d’aprofundir en la recerca al voltant de les arrels balears d’aquesta part del territori.

Les jornades, obertes a tots els públics, s’estructuren al voltant de tres eixos, l’etapa final morisca, el repoblament balear i l'herència cultural i compten amb presentacions i intercanvis acadèmics, així com altres actes lúdics com rutes culturals.

Diverses ponències d’experts, com Santiago Laparra, Vicent Puig o Antoni Mas i Forners, aprofundiran en els detalls de la repoblació; però també hi haurà espai per analitzar l’arquitectura andalusina de l’aigua, de la mà de Rafael Soler, i els poblaments moriscos en aquestes valls, per Isaac Donoso. L’herència del parlar mallorquí també serà objecte d’anàlisi pel filòleg palmesà Jaume Corbera.

Com a novetat d’enguany destaca la incorporació d’elements interdisciplinaris en els estudis com són la musicologia, les llegendes, o dades sobre la presència balear postmorisca al Camp de Túria.

Els actes conclouran aquest diumenge amb l’acte d’agermanament entre els municipis de la Vall de Gallinera i Puigpunyent de l’illa de Mallorca a la plaça de l’Església de Benialí. Un espectacle de danses tradicionals del Grup de Danses Rebombori de Gandia posarà el colofó a les jornades. 

També et pot interessar

stats