Tàrbena reivindica el parlar de sa amb música i un concurs literari

El tarbener o parlar de sa és una variant lingüística del valencià que va arribar al municipi de la Marina Baixa fa 400 anys de la mà dels mallorquins i que actualment està en perill d'extinció

El Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina al Regne de València (CERM) i l'Ajuntament de Tàrbena, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han organitzat diverses activitats per a visibilitzar el parlar de sa

Sa Festa des Parlar de Sa torna a celebrar-se aquest dissabte a Tàrbena (Marina Baixa) un any més, com és tradicional cada primer cap de setmana de juny. És una jornada festiva i reivindicativa amb el parlar de sa, també anomenat tarbener, com a protagonista. És una variant lingüística del valencià, generalment poc coneguda a la resta del territori, que van dur els repobladors mallorquins al municipi fa quatre segles i que sols parlen els 600 habitants que té.

Així, el Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina al Regne de València (CERM) i l'Ajuntament de Tàrbena, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han organitzat diverses activitats per a visibilitzar el parlar de sa i evitar que acabe desapareixent.

Entre aquestes activitats està el lliurament de premis del Concurs Literari Adolf Salvà, on els participants han presentat textos narratius en modalitat tarbenera. Enguany es commemora el centenari del primer escrit sobre sa cova de ses Lletres, un estudi pioner a la província d'Alacant sobre les pintures rupestres. Per aquesta raó, els escrits presentats tenen com a tema principal les coves, els descobriments arqueològics i de tresors, i un dels motius principals de les pintures: els ulls.

Els alumnes del CEIP Sant Salvador del poble faran un recital, i la música continuarà present amb la dansada de la Unió Musical de Tàrbena, l'actuació d'Owix i la volta de guiterra dels Sonadors de Crevillent. A les 21:00, a més, faran un sopar de cabasset.

Cartell de la jornada a Tàrbena (Marina Baixa)
Cartell de la jornada a Tàrbena (Marina Baixa) / CERM (Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina al Regne de València)

També et pot interessar

stats