Valencians preseleccionats al Goya al millor documental

Lobster Soup, de Pepe Andreu i Rafa Molés; Un blues para Teherán, de Javier Tolentino; Camagroga, d’Alfonso Amador; 'Posidonia', d’Adán Aliaga i Sedimentos, d'Adrián Silvestre

Frame del documental 'Lobster soup'
Fotograma del documental 'Lobster soup'

L'Acadèmia Espanyola del Cine ha designat per a l’especialitat de documental les pel·lícules de les quals eixiran els quatre títols que optaran al Goya en aquesta categoria. Entre aquestes hi ha quatre produccions valencianes, les quatre vinculades a À Punt Media. 

Tres documentals valencians, dels 16 preseleccionats, compten amb la participació d'À Punt Media. Es tracta de Lobster Soup, dels directors valencians Pepe Andreu i Rafa Molés; Un blues para Teherán, l’òpera prima de Javier Tolentino; i Camagroga, d’Alfonso Amador. 

En el cas de Posidonia, aquest projecte va ser el guanyador del premi DocsLab À Punt 2018 i À Punt Media en va comprar els drets d'emissió.

Un dels paisatges de 'Lobster soup'
Un dels paisatges de 'Lobster soup'

Lobster Soup, “una xicoteta història islandesa”

Aquest projecte documental, com ha explicat el codirector, Rafa Molés, "va nàixer a València, concretament al festival Docs València. Després es va convertir en una pel·lícula que es va rodar a Islàndia. Ha viatjat per més de 20 festivals internacionals", i ara camina cap als Goya. Com diuen des de la productora, es tracta d'una xicoteta història islandesa de pescadors, turistes, un volcà i una escopeta.

Un moment del rodatge de 'Lobster Soup'
Un moment del rodatge de 'Lobster Soup'

Amb Camagroga, Alfonso Amador porta als Goya un retrat de l'horta valenciana. Es tracta d’una pel·lícula, amb la participació d'À Punt, que relata l'amenaça del creixement urbà per al camp.

Posidonia és un treball del director Adán Aliaga i la productora alacantina Jaibo Films que retrata l’illa de Tabarca, la més menuda del Mediterrani, i com intenta mantindre el seu difícil equilibri al llarg de les estacions. Adán Aliaga, director de cine de Sant Vicent del Raspeig, ja va estar als Goya l’any 2020, després que seleccionaren el seu curt en la categoria de ficció.

El documental Un blues para Teherán és l'òpera prima de Javier Tolentino, director d'El séptimo vicio en Radio 3. Es tracta d'un treball de la productora valenciana Quatre Films i la catalana Eddie Saeta, que compta amb la participació d'À Punt Media i de TVC, i el suport de l’Institut Valencià de Cultura i l'ICAA.

A més, un altre director de cine valencià establit a Barcelona, Adrián Silvestre, també està entre els preseleccionats amb el seu documental Sedimentos, una història d’empatia al voltant d’un grup de dones trans.

També et pot interessar

stats