València ret homenatge a Concha Piquer amb una exposició il·lustrada per Carla Berrocal

La mostra combina copla i còmic, en una aproximació insòlita a la vida de la cantant

Una part de la mostra de Concha Piquer amb il·lustracions de Carla Berrocal / À Punt NTC

La història de la gran exposició que l'Ajuntament de València li dedica a Concha Piquer és tan poderosa com la de la mateixa artista valenciana. La il·lustradora Carla Berrocal va decidir fer un còmic biogràfic de la cantant perquè la seua àvia, amb demència, només recordava les coples de la Piquer.

El maridatge entre copla i còmic dona peu a una aproximació insòlita a la vida de la cantant i actriu valenciana: "Doña Concha, rosa y espina". L'artista total té qui la reivindique. Carla Berrocal, il·lustradora, evoca en blanc i negre la gran intèrpret de la copla. “El franquisme es va apropiar del gènere que la Piquer va popularitzar amb profusió i mala premsa”, ha assegurat l’autora del còmic. 

“No només es mostra qui va ser ella sinó també una nova lectura de què va ser la copla com a gènere musical”, ha explicat Cristina Chumillas, comissària de l'exposició. La copla s’ha alçat com un gènere per als vençuts, els represaliats, com la cantava Doña Concha, que amb 12 anys agafà el bagul i va fer les Amèriques. 

Gràcies a les cançons que l'àvia de Berrocal escoltava quan ja patia demència, tenim a l'abast aquesta nova aventura narrativa, expositiva i sentimental. Concha Romero, la neta de l'artista, ha explicat que la seua àvia “sempre ha portat la seua ciutat natal per bandera. Amava profundament València”. 

Cap biografia li lleva el geni que la Piquer treia en un món censor, on les multes per desvergonyida les pagava ella. Hi ha tres mesos per a fer un pas avant i conéixer la història autèntica.

També et pot interessar

stats