València ja té 26 elements patrimonials en perill per abandó o per falta de conservació

La ciutat se situa al capdavant de la llista que ha elaborat l'associació Hispania Nostra, molt per damunt de Barcelona, Madrid i Còrdova

València ja té 26 bens culturals en perill per abandó o per falta de conservació / À Punt NTC

Des del 2008, l'associació Hispania Nostra elabora una llista roja amb elements patrimonials espanyols en perill per abandó o per falta de conservació. Fa només uns dies, entraren en esta llista dos edificis valencians, i en sumaven 26 només a la ciutat de València, que la situen al capdavant d'esta llista, molt per damunt de ciutats com Barcelona, Madrid i Còrdova. Així ho denuncia César Guardeño, president del Cercle per la Defensa del Patrimoni Històric.

Els guies d'esta dramàtica ruta són l'abandó i el desinterés pel patrimoni. La primera parada és l'antic monestir de Sant Josep i Santa Teresa, a Ciutat Vella, on "entrava l'aigua i hi ha moltíssimes filtracions", segons fa constar Guardeño. Hi havia una decoració pictòrica a les parets que, –tal com assegura– "es podria haver perdut".

Però no són els únics edificis inclosos. Ni el fet de ser d'interés cultural ha protegit la torre de l'antiga muralla islàmica. La segueix de prop l'edifici del Teatre Escalante, amb problemes estructurals greus. "Per fora hi ha contenidors en un bé de rellevància local, on no deurien estar", ha denunciat el president d'esta entitat.

El carrer de la Bosseria té el negre honor d'albergar l'únic grafit històric de la llista. "Està protegit i li posarien una finestra arqueològica. El que nosaltres hem demanat és que es faça un staccato a secco: és a dir, que agafen la peça amb una extracció i la posen en un altre lloc, per assegurar-la", ha explicat Guardeño.

Abandonat el 2015, l'edifici dels Docks, al port de València, ha sigut l'últim que s'hi incorpora. Si es continua en esta dinàmica, segurament el 2024 València superarà els trenta béns culturals en la llista. Guardeño ha demanat als governs que es plantegen què es fa malament, "concretament per a la protecció i rehabilitació del nostre patrimoni cultural".

També et pot interessar

stats