València estrena Ofrena tecnològica: implantarà xips per a controlar els temps de les comissions
Creen una aplicació que permetrà conéixer el temps real de pas de cada falla pels punts de control gràcies a uns dispositius que s’instal·laran en els estandard
València s’estrena en una ofrena tecnològica. Els passos dels fallers, el ritme al qual avancen per qualsevol dels dos recorreguts, quedaran registrats com si es tractara de corredors de maratons. La Junta Central Fallera (JCF) implanta uns xips en els estandards que permetran rastrejar el recorregut i, sobretot, els temps que requereixen les comissions per a fer esta emotiva desfilada de més de 120.000 persones. Amb la informació obtinguda, la JCF adoptarà decisions per a organitzar l’acte en els pròxims exercicis. La cara B de l’aplicació de les tecnologies seran les sancions de les comissions que es retarden.
La JCF agafa el bou per les banyes i recorre a la tecnologia per a abordar un dels temes més controvertits de la festa: la duració i els retards de l’Ofrena. Després de la polèmica de l’any passat, quan estava previst que les falleres majors de València entraren a la plaça de la Mare de Déu poc després de la mitjanit i finalment ho van fer vora les dos de la matinada, la JCF s’ha decidit a recaptar informació objectiva dels temps necessaris perquè passen totes les comissions.
Enguany, el repte és doble. D’una banda, el cens faller toca màxims en arribar als 120.000 integrants. D’altra, en l’Ofrena participaran vora 1.400 fallers addicionals, els representants de les comissions afectades per la dana, a les quals ha convidat l’Ajuntament de València, en un gest de solidaritat. Sols els quadres d’honor d’estes falles, que desfilaran repartits en els dos recorreguts, ja implicaran que cadascuna de les dos jornades s’allargue entre vint minuts i mitja hora l’acte, com va apuntar el regidor i president de la JCF, en una entrevista en À Punt.
Com si es tractara d'una carrera, les comissions hauran de dur damunt un xip. De la mateixa manera que es fa amb els atletes, se’ls lliurarà al començament del recorregut i se’ls retirarà al final. Se’ls enganxarà en l’estandard i permetrà fer tres mesuraments de temps al llarg de l’itinerari, al començament, a la meitat i en passar per la Mare de Déu, punt final de l’Ofrena. En eixir de la plaça, el xip es retirarà.
Esta iniciativa va aparellada d’una aplicació, que permetrà als usuaris conéixer, en temps real, el punt per on van les comissions, ja que oferirà el posicionament mentre van desfilant, i el temps en què es calcula que passarà pel següent punt de control. Així mateix, si hi ha alguna informació rellevant entre les tres i la una de la matinada —hora d’inici i final de l’acte— l’aplicació enviarà notificacions als usuaris.
Així mateix, més enllà de seguir el rastre d’una falla, la nova aplicació permetrà veure en directe l’acte, a través del senyal que oferirà À Punt, com han destacat durant la presentació d’esta nova ferramenta.
El regidor Santiago Ballester ha remarcat que la nova aplicació, que ja es pot descarregar en dispositius amb els sistemes operatius d’IOS i Android, aportarà la informació del temps real de pas de cada comissió. “Fins ara coneixíem el temps d’inici de cada sector, mentre que ara tindrem, a més, el temps real de cada comissió”.
Ballester ha assenyalat que la informació obtinguda, com que és més exacta, permetrà adoptar decisions futures de cara a la regulació de l’ofrena. “Ens permetrà corregir algun defecte en els temps de cara a l’any que ve”, apuntava. No obstant això, admetia que també permetrà fonamentar sancions a aquelles comissions que incomplisquen els temps i les normes acordades amb la intenció d’evitar retards. “Qualsevol decisió per a millorar l’Ofrena és molt difícil d’adoptar, però sabem que ens ajudarà a millorar-la”, ha insistit.