València no descarta refer 'la Tortada' de Goerlich a la plaça de l’Ajuntament

D'aquella obra queda poc després de desmantellar-la el consistori franquista en la dècada dels seixanta

Imatge d'arxiu de la plaça de l'Ajuntament de València, amb 'la Tortada' de Goerlich / À Punt NTC

L’Ajuntament de València ha anunciat que vol catalogar totes les restes, ara disperses, de l'actual plaça de l’Ajuntament, obra dissenyada per Javier Goerlich, un dels arquitectes més decisius en la ciutat del segle passat. No descarta, inclús, refer-la en la ubicació original.  

Aquella obra, coneguda com la Tortada, la va dissenyar i construir Goerlich el 1933. Era una esplanada elevada triangular que ocultava el mercat de flors. Al centre hi havia una font que dotava d’aigua els venedors. D’aquella obra, de les escalinates, de les columnes, queda poc després de desmantellar-la l’Ajuntament franquista en la dècada dels seixanta, mentre que altres elements estan dispersos per poblacions de l’àrea metropolitana i per la mateixa ciutat.

Una de les restes és una font, quasi amagada, en una glorieta del pla de la Saïdia, a on la van transportar l’any 1961.  L'Ajuntament iniciarà ara el procés d'identificació i catalogació de totes les peces, un procés complex que pot incloure fer excavacions. Depenent de tot aquest treball previ, i si es recuperaren totes les peces, el consistori diu que no descarta refer l'obra de Goerlich. “Hem de veure si tenim totes les peces i, si no, completar l’obra”, assegura el regidor de Cultura, José Luis Moreno. 

Fa poc més de dos anys van trobar part de les escalinates, de les columnes, els capitells i altres elements arquitectònics en un abocador de la rodalia de la ciutat de València, unes restes que encara no s’han identificat ni han catalogat.

També et pot interessar

stats