València es converteix en punt de trobada dels millors guionistes de cine i televisió

Reuneix més de 250 escriptors audiovisuals en unes jornades que aprofundiran en la figura de Berlanga i abordaran els reptes professionals del sector

Diversos actors que participen en el documental 'Berlanga!', que es projectarà en la trobada de guionistes aquest dijous
Actors que participen en el documental 'Berlanga!', que es projectarà en la trobada de guionistes aquest dijous / Generalitat

València es converteix aquests dies en punt de trobada dels millors guionistes del panorama nacional i internacional. La ciutat reuneix més de 250 guionistes en la setena edició d’aquesta trobada de professionals de l’escriptura audiovisual, en la qual el cineasta valencià Luis García Berlanga tindrà un marcat protagonisme.

Des d’aquest dijous i fins dissabte la capital valenciana es convertirà en un espai d'intercanvi d'experiències i metodologies de treball entre els professionals del sector.

La trobada organitzada a València també pretén ser un fòrum de debat de les oportunitats i els reptes creatius, tecnològics, laborals o econòmics als quals s'enfronten actualment els guionistes.

La trobada arrancarà aquest dijous de vesprada amb una taula redona sobre Berlanga, on intervindran el director, productor i guionista José Luis García Berlanga, fill del cineasta valencià; l'escriptora i guionista Lola Salvador, i el guionista de cinema i televisió, Diego San José. El cineasta Rafael Maluenda serà l’encarregat de moderar-la. Aquesta taula redona és d'entrada gratuïta, però caldrà retirar la invitació prèviament.

Després de la taula redona, la Filmoteca de València projecta el llargmetratge documental Berlanga!, escrit i dirigit pel director alacantí Rafael Maluenda, amic íntim del mestre valencià i col·laborador en els últims tres rodatges de Berlanga.

Aquest documental repassa la figura del cineasta valencià en el centenari del seu naixement, a més de l'habilitat per a reflectir, a través de la sàtira i la comèdia, la realitat de la societat espanyola.

El documental aborda el vessant més personal de García Berlanga, com la condemna a mort de son pare, el pas per la División Azul o les tensions amb la censura i les institucions franquistes

Rodat entre Madrid, Nova York, Nebraska, València, Dénia, Alacant, Castelló, Benicàssim, la Vall d'Uixó, Peníscola i Pozuelo de Alarcón, amb el suport de la família García Berlanga, la cinta indaga en la vigència de l'obra i el pensament berlanguià a través de la trobada amb prestigioses figures del cinema.

Entre els entrevistats figuren Alexander Payne, Fernando Trueba, Gonzalo Suárez, Gracia Querejeta, Enrique Urbizu, Jaime Chávarri, Borja Cobeaga, Miguel Albaladalejo, Paco Plaza, Daniel Monzó o José Mota.

El vessant més personal de García Berlanga, com la condemna a mort de son pare, el seu pas per la División Azul o les tensions amb la censura i les institucions franquistes, són alguns dels aspectes que aborda el documental.

Guions de podcasts, còmics i videojocs

Aquest divendres i dissabte es presentaran en la Filmoteca de València i La Mutant diverses ponències a càrrec de més de quaranta professionals del guió de cinema i televisió, tant de ficció com de documental o entreteniment. També se celebraran xarrades i s'abordaran aspectes relacionats amb el guió de podcasts, còmics i videojocs.

Autors de Hit, Cuéntame o El Príncipe

Entre els participants en les ponències i els diàlegs figuren destacats guionistes i cineastes com Joaquín Oristrell (Hit), Jacobo Delgado i Tirso Calero (Cuéntame cómo pasó), Carla Nigra (La que se avecina), Adolfo Valor i Cristóbal Garrido (Reyes de la noche), Lola Salvador (El crimen de Cuenca), Carlos López (El Príncipe), Diego San José (Venga, Juan), Carlos Quintanilla (Armas de mujer), Pedro Lopes (Gloria) o Gabriel Ochoa (El amor no es lo que era).

El dissabte de matí, la sala La Mutant de València acull la jornada "Ellas escriben la historia", que reunirà algunes de les guionistes actuals més rellevants, com Marta González de Vega, Olatz Rierol, María Mínguez, Diana Rojo, Paula Cons, Celia de Molina, Alba Lucío, Virginia Yagüe o Pilar Nadal. Per a accedir a totes aquestes activitats cal haver-se acreditat prèviament en el web de l'esdeveniment.

També et pot interessar

stats