'Mi vacío y yo', d'Adrián Silvestre, Premi Especial del Jurat del Festival de Màlaga

El film Cinco lobitos, d'Alauda Ruiz de Azúa, ha guanyat la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola

El director Adrián Silvestre i l'actriu Raphaëlle Pérez posen amb els productors Alba Sotorra, Javier Pérez Santana i Marta Figueras
El director Adrián Silvestre i l'actriu Raphaëlle Pérez posen amb els productors Alba Sotorra, Javier Pérez Santana i Marta Figueras / Daniel Pérez (Efe)

La tercera pel·lícula del director valencià Adrián Silvestre, Mi vacío y yo (2022), s'ha emportat la Bisnaga de Plata Premi Especial del Jurat del Festival de Màlaga. Protagonitzat per l'actriu Raphaëlle Pérez, el film porta a la pantalla gran la seua experiència com a dona trans en l'inici de la seua transició.

Silvestre, però, assegura que tot i centrar-se en les vivències de Pérez, la pel·lícula "ens apel·la a la resta de la societat" i defensa la individualitat en el món trans en aspectes com la decisió de sotmetre's o no a cirurgies de reassignació de gènere.

Dels onze llargmetratges amb participació valenciana que s'han presentat, nou de ficció i dos documentals, The Gigantes (2021) de Beatriz Sanchís, també ha sigut guardonat amb una menció especial del jurat i la Bisnaga de Plata a la millor fotografia per a Nicolás Wong Díaz. Aquesta road-movie, que recrea una travessia fronterera amb una història de dones reals connectades pel dolor suposa la tornada de Sanchis al festival després d'haver guanyat cinc bisnagues amb la seua òpera prima Todos están muertos (2014).

Pel que fa a la Bisnaga d'Or, la guanyadora ha sigut Cinco Lobitos (2022), dirigida per Alauda Ruiz de Azúa, millor pel·lícula espanyola. Aquest llargmetratge aborda la maternitat des d'un punt de vista generacional —mare, filla, neta— i analitza els canvis que comporta l'arribada d'un nou membre a la família.

La coproducció de Bolívia i l'Uruguai Utama (2022), d'Alejandro Loayza Grisi, ha rebut el guardó a la millor pel·lícula iberoamericana. El film el protagonitzen una parella d'ancians quítxues que pasturen llames i retrata una forma de vida en perill d'extinció a l'altiplà de Bolívia a causa del canvi climàtic, entre altres motius.

Loayza Grisi també ha sigut guardonat com a millor director del certamen, mentre que el premi a la millor actriu ha correspost ex aequo a Laia Costa i Susi Sánchez, per Cinco Lobitos, i el de millor actor, a l'argentí Leonardo Sbaraglia per Ámame (2021), de Leonardo Brzezicki.

Dues actrius valencianes, Susi Sánchez i Milena Smit, han guanyat Bisnagues de Plata compartides amb companyes de repartiment. El premi a la millor interpretació femenina pels seus papers en Cinco Lobitos ha sigut per a Sánchez i Laia Costa. El de la millor interpretació femenina de la secció Zonazine l'han rebut per Libélulas (2022) Smit i Olivia Baglivi.

També et pot interessar

stats