Les Useres s’il·luminen per a rebre els pelegrins

El veïnat de la població ha engalanat els carrers amb fanals per a il·luminar-los el camí de tornada, seguint la tradició centenària

El pelegrins de les Useres completen un any més el centenari recorregut a Sant Joan de Penyagolosa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 d'abril 2023 - 22:51 Actualitzat: 30 d'abril 2023 - 08:51

Els pelegrins de les Useres han tornat aquest dissabte a les Useres després d’haver recorregut durant dos dies 70 quilòmetres en silenci entre la localitat de l’Alcalatén i el santuari Sant Joan de Penyagolosa.

Els carrers de la població s’han vestit d’una estora d’hedra i el veïnat ha engalanat les cases amb fanals per a rebre i il·luminar el camí als tretze homes que representen Jesús i els dotze apòstols. Els ha rebut el silenci sepulcral de veïnat i visitants en la foscor de la nit, com mana la tradició, només trencat pel soroll dels bastons que porten els peregrins en caminar, el toc de la campana i els càntics religiosos en llatí.

Després de passar la nit a la cova dels pelegrins de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, aquest dissabte al matí s'ha celebrat la cerimònia del Perdó, un ritual amb el qual el guia fa una explicació del que representa el pelegrinatge. Els pelegrins han rememorat l’escena litúrgica del Dijous Sant, on es besen i renten els peus als pelegrins, perdonant-se així qualsevol falta comesa entre ells.

El pelegrinatge fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa és un costum religiós que es manté viu des del segle XIV gràcies al fervor popular i va ser declarat el 2016 bé d'interés cultural immaterial.

També et pot interessar

stats