Els pelegrins de les Useres completen un any més la tradició centenària

Els tretze veïns del poble que participen en aquest costum del segle XIV han passat la nit al santuari de Sant Joan de Penyagolosa

Els pelegrins de les Useres arriben al santuari de Sant Joan de Penyagolosa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 d'abril 2023 - 06:10 Actualitzat: 29 d'abril 2023 - 07:58

Com cada últim divendres d'abril des de l'edat mitjana, els pelegrins de les Useres han fet el camí cap a Sant Joan de Penyagolosa. Els tretze homes que representen Jesús i els dotze apòstols recorren en silenci un camí ancestral per a demanar salut, pau i aigua.

Els pelegrins de les Useres van arribar anit al santuari de Sant Joan de Penyagolosa per a complir la tradició dels seus avantpassats. Allí han passat la nit després d'haver recorregut la meitat del camí, 35 quilòmetres travessant les muntanyes entre les Useres i Sant Joan de Penyagolosa.

Han descansat i reposat forces per iniciar el retorn cap al poble a les 8 de matí. Abans arriba el moment culminant del pelegrinatge, la cerimònia del Perdó. On el guia en representació de Jesucrist, els demana perdó i els besa els peus. Després faran el mateix trajecte penitencial que divendres, amb el ritual tradicional: en silenci, i demanant per la salut, la pau i la pluja

El pelegrinatge fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa és un costum religiós que es manté viu des del segle XIV gràcies al fervor popular. Cada any, durant l'últim divendres del mes d'abril, el veïnat del municipi celebra aquesta singular processó penitencial, marcada pel silenci i els càntics tradicionals. El pelegrinatge de les Useres, declarat el 2016 bé d'interés cultural immaterial, se celebra aquest divendres i dissabte.

Els pelegrins, durant la seua pernoctació a Sant Joan de Penyagolosa, en una imatge d'arxiu
Els pelegrins, durant la seua pernoctació a Sant Joan de Penyagolosa, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

A més del valor religiós, aquest sender de muntanya va connectar les comarques i coincideix en molts trams amb diverses vies pecuàries. Al llarg del recorregut, testimonis d’aquest pas de la humanitat es mostren en forma de jaciments arqueològics, masies, ermites, castells o fonts, formant una ruta de patrimoni arquitectònic, arqueològic i cultural que ja està vinculat a aquest camí. En els últims anys, les activitats esportives i d’oci han guanyat protagonisme, més enllà de la tradició.

També et pot interessar

stats