Torna el pelegrinatge a les Useres, dos anys després

El poble selecciona 13 veïns que recórren en dues jornades 36 quilòmetres del massís del Penyagolosa

Els peregrins de Les Useres tornen dos anys després / À Punt NTC

El pelegrinatge de les Useres (Alcalatén) mai fins ara havia estat tan silenciós. La covid va frenar una tradició que havia resistit nevades i guerres al llarg de la història. Però la situació ha canviat dos anys després i enguany recuperen de nou aquesta processó penitencial de 36 quilòmetres pel massís de Penyagolosa, que es realitza cada primavera, l’últim divendres del mes d’abril.

Cada any el municipi selecciona als veïns d'un carrer, en representació de tot el poble. À Punt Notícies ha acompanyat els 13 pelegrins, fills de les Useres, que enguany tenen la responsabilitat d’agafar el testimoni de les passes que van iniciar els seus avantpassats, fins a remuntar-se a fa més de sis segles enrere. “Jo recorde el meu avi, que va eixir quan jo tenia 5 anys, i també a mon pare” ha explicat Jaime Martínez, un dels que durà a terme la processó.

Vestits amb la roba tradicional i descalços de forma simbòlica durant una part del recorregut, travessaran barrancs i muntanyes escarpades, en dues intenses jornades, envoltats només del silenci i en recolliment, en un pelegrinatge tan dur com emotiu. “El desnivell del camí crec que és d’uns mil metres, amb pedra solta” ha explicat Pau Chiva, un altre dels joves pelegrins que representarà al veïnat.

Alguna cosa ha de tindre aquest camí, perquè té una llarga llista d'espera per a poder participar. De fet, només alguns poden repetir l'experiència. És el cas de Joaquín Escrig, que serà pelegrí per segona vegada en la vida.  “Alguns no ho poder fer i jo sí” ha reconegut emocionat.

Dormiran en terra a la nit i durant el dia caminaran mentre demanen desitjos de salut, pau i pluja. Es tracta, segons expliquen, d'una oportunitat per a retrobar-se amb ells mateixos. Enguany, hi ha un component emotiu més, demanaran sort contra la covid i la guerra.

També et pot interessar

stats