Les Useres s'il·luminen per a rebre els pelegrins, després de dos dies de caminada

Els carrers s'omplin de fanals per acompanyar la processó que posa punt final a aquesta tradició penitencial, on participen tretze homes del municipi

Els pelegrins tornen a les Useres / À Punt NTC

Dos dies i setanta quilòmetres de recorregut després, els tretze pelegrins de les Useres tornen al poble. Ho fan caminant descalços per l'estora d'hedra i amb l'atenta mirada dels seus veïns i veïnes, que han engalanat el pany de les cases amb fanals, tal com marca el costum ancestral, amb l'objectiu d'il·luminar-los el recorregut al pas.

Així, amb la creu parroquial al capdavant i amb pas lent, els pelegrins, també amb fanals a la mà, han entrat a l'església, han besat el terra i han sigut rebuts amb cants d'"Al·leluia", que ha corejat tot el poble.

Després de passar la nit a la cova dels pelegrins de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, aquest dissabte al matí s'ha celebrat la cerimònia del Perdó, un ritual amb el qual el guia fa una explicació del que representa el pelegrinatge: els dotze apòstols i Nostre Senyor, rememorant l’escena litúrgica del Dijous Sant, on es besen i renten els peus als pelegrins, perdonant-se així qualsevol falta comesa entre ells.

Cap a les 13:00 hores han emprés el camí de tornada a través d'una ruta on han fet parades a la font de l'Arxivello, Xodos, la lloma de Bernat, el mas d'Aicart, Sant Miquel, la font dels Xops, al Corral Blanc i finalment, a les Useres.

D'aquesta manera acaben dues jornades de pelegrinatge molt desitjades, després dels dos anys de pandèmia que han fet impossible la celebració. Una tradició que es remunta a sis segles arrere i que protagonitzen tretze homes de les Useres que representen tot el poble en aquest recorregut fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

La romeria, que el 2016 va ser declarada bé d'interés cultural i també té el Mèrit Cultural de la Generalitat, es una penitència de recolliment, d'oració interna per la salut i per la pau i de silenci, només interromput pels càntics religiosos.

Tanmateix, encara que la peregrinació acaba aquest dissabte, és diumenge quan es donaran per acabades les celebracions amb una missa comunitària i un esmorzar de germanor.

També et pot interessar

stats