La Unió de Periodistes Valencians reconeix la tasca de l’organització afganesa de dones periodistes

Rukhshana Media va ser creada el 2020 per Zahra Joya amb l’objectiu de contar històries de dones afganeses 

La Unió de Periodistes Valencians atorgarà a Zahra Joya el premi Llibertat d'Expressió / À Punt NTC

La Unió de Periodistes Valencians ha presentat en roda de premsa el Premi Llibertat d’Expressió 2022 que es lliurarà aquesta vesprada a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València. 

Enguany l’assemblea de la Unió de Periodistes ha decidit atorgar el guardó a l’organització afganesa de dones periodistes, Rukshana Media. La seua directora, Zahra Joya, ha viatjat fins a València per a assistir a l’acte de lliurament que també comptarà amb la presència de Jamila Hussam i Sakina Amiri, periodistes refugiades que actualment resideixen a Espanya.

Rukhshana Media va ser creada el novembre de 2020 per Zahra Joya amb l’objectiu de contar històries de dones afganeses. Durant l’ofensiva talibana del passat 2021, les periodistes d’aquest mitjà, en perill per l’alt risc d’assassinat de dones periodistes, abandonaren el país. Mesos després, Joya i les seues companyes continuen fent periodisme amb perspectiva de gènere a pesar de tindre menys recursos i de no poder exercir la professió a l’Afganistan.

Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes, ha destacat la valentia i el treball d’aquestes dones que continuen, “absolutament compromeses”, fent periodisme des de l’estranger. “Amb aquest premi Llibertat d’Expressió, la Unió de Periodistes reconeix el seu esforç per donar veu a qui ja no en té. Amb la guerra d’Ucraïna sembla, a més a més, que ens hem oblidat de l’Afganistan, que ha desaparegut de l’agenda dels mitjans”, ha afirmat la presidenta. 

La presidenta de la Unió ha agraït a Zahra Joya la seua presència i ha cedit la paraula a la periodista que ha explicat que Rukhshana Media va nàixer per a rectificar el buit que ocupen les dones en el “panorama informatiu patriarcal i androcèntric de l’Afganistan”. “Els homes decideixen què és notícia i com s’ha d’informar” afirmava Joya. “Rukhshana Media conta la història de les dones de tot l’Afganistan, des de les seues preocupacions en la llar fins al seu paper i posició en la societat. Estem compromeses amb un periodisme basat en fets, d’investigació i imparcial. Busquem maneres d’informar, analitzar, proporcionar una plataforma i crear una conversa entre les dones afganeses” ha exposat la directora del mitjà afganés.

Joya ha denunciat que els mitjans de comunicació lliures a l’Afganistan estan en greu perill i ha demanat que des d’Occident no s’oblide l’Afganistan i que es done suport als mitjans de comunicació lliures i compromesos.

També et pot interessar

stats