Unes troballes, 50 anys guardades en una caixa

Un estudiant en pràctiques i un conserge cataloguen ara peces iberes que es van guardar en caixes als anys setanta a Benicarló.

Peces iberes al MUCBE, Benicarló
Peces iberes al MUCBE, Benicarló

El destí de les troballes arqueològiques solen ser les vitrines dels museus segons la rellevància que tinguen. Però moltes estan condemnades a l’oblit i alçades als humits magatzems dels conservadors.

Poden passar anys fins que arriba la partida pressupostària que les trau a la llum. Ha passat ara a Benicarló. Als anys setanta es trobaren peces iberes a les excavacions del Puig de la Nau. Algunes es traslladaren al Museu de Belles Arts de Castelló i altres s’inventariaren i es quedaren a les caixes del depòsit.

Ara, un alumne en pràctiques del grau d’Història i Patrimoni de l’UJI és el responsable de catalogar-les. L’ajuda un conserge contractat dins d’un pla d’ocupació municipal. Aquesta situació és més habitual del que es pensa. La vèrtebra d’un dinosaure trobat a Morella el 2008 ha estat 9 anys davall d’una escala. Fa setmanes començaren a restaurar-les a l’Institut Valencià de Conservació a Castelló. I és que, de vegades, les històries amagades als soterranis dels museus són més interessants que les exposades.

També et pot interessar

stats