Una volta ciclocultural a Borriana descobreix els jaciments arqueològics de la ciutat

L'activitat es fa aquest diumenge i durant el recorregut es podrà conéixer de primera mà l'arqueologia del segle XXI del municipi de la Plana Baixa

Imatge d'una ruta ciclocultural anterior a Borriana
Imatge d'una ruta ciclocultural anterior a Borriana / Ajuntament de Borriana

A Borriana es fa aquest diumenge la volta ciclocultural de les festes de la Misericòrdia 2022, en una edició que té com a lema i temàtica "L'arqueologia del segle XXI a Borriana". Durant la ruta, els participants podran descobrir alguns dels jaciments arqueològics més importants excavats al municipi en els últims vint anys.

Aquesta activitat comença a les 9:30, i durant les tres hores d'itinerari es donaran a conéixer els jaciments que han canviat de manera significativa la forma d'entendre la història de la ciutat, des de l'època prehistòrica fins a la medieval.

La volta discorrerà per diversos jaciments del terme municipal, entre els quals cal destacar el de l'ermita de Sant Blai, on es van fer excavacions arqueològiques entre els anys 2018 i 2019 en bona part de l'enclavament.

El complex hospitalari situat actualment sota la plaça de Sant Blai té els seus orígens en un barri de la ciutat musulmana de Borriana. En el segle XIV, el conjunt estava compost per un hospital, una capella sota l'advocació de sant Blai, un cementeri i un pati o jardí tancat.

L'altre jaciment destacat és el de Sant Gregori, excavat des de l'any 2008 fins a l'actualitat, que descobreix una vil·la marítima romana distribuïda en tres edificis complexos i una zona perimetral, també utilitzada en el seu moment com a espai d'abocaments.

En l'actualitat, es pressuposa que s'ha descobert el nucli principal de la vil·la, amb independència que durant l'avanç dels treballs puguen aparéixer altres elements aïllats com ara necròpolis, vials, elements portuaris o edificis exempts relacionats amb l'explotació del territori.

La valoració actual per part del Museu Arqueològic de Borriana és que ens trobem "davant la vil·la marítima romana excavada més gran de la Comunitat Valenciana", per la qual cosa es tracta d'un element essencial del patrimoni cultural valencià i, "com a tal, mereix ser completament documentat, protegit i posat en valor".

També et pot interessar

stats