Una obra de teatre desmitifica la llegenda del maqui dels Ports

La peça de la companyia La Ravalera narra la història de la Pastora, un pastor perseguit en la postguerra.

L'obra desmitifica la història de la Pastora, un maqui durament perseguit durant la postguerra espanyola a la comarca dels Ports

Vallibona, a la comarca dels Ports, ha sigut el lloc triat per a la posada en escena de l'obra Instruccions per a no tindre por si ve la Pastora. L'obra de la companyia La Ravalera conta la història de Florencio Pla Messeguer, conegut com la Pastora. Un maqui, controvertit i misteriós, que va nàixer el 1917 a Vallibona, als Ports, amb aspecte de dona. Per a evitar el servei militar, el van registrar amb sexe femení. Tanmateix al llarg del temps va resultar ser un home.

Però aqust personatge llegendari va ser molt més: un guerriller represaliat pel franquisme, el terror dels Ports, a qui van atribuir injustament nombrosos assassinats de guàrdies civils.

Ara, la companyia La Ravalera desmitifica la llegenda i conten que va ser un pastor humiliat pel règim franquista. Una de les actrius de la companyia, Núria Viscarro, explica que s'han documentat molt per a fer l'obra. "Volem desmuntar la imatge de por que ha tingut aquest home perquè, tal com ha explicat la mateixa família Florencia, va ser un home bo que va haver de fugir i convertir-se en maqui perquè volien matar-lo per les peculiars característiques físiques que tenia".

La neboda de la Pastora, Elena Solanes, ha subratllat que donant a conéixer la història del seu oncle també s'explica la de tots els maquis que van estar perseguits pels guàrdies civils durant la postguerra espanyola.

Aquesta història de vençuts per qüestions de gènere s'ha a l'ermita de Vallibona davant de nombrosos veïns i veïnes.

També et pot interessar

stats