Una jornada festiva commemora el cinqué aniversari de l'arribada de l’Aquarius a València

L'esdeveniment inclou un ampli programa amb activitats lúdiques per a celebrar “la convivència i la diversitat”

21.06.2023 | Aquarius Supervivents commemora l'aniversari de l'arribada del vaixell amb 629 persones rescatades al port de València
Aquarius Supervivents commemora l'aniversari de l'arribada del vaixell amb 629 persones rescatades al port de València / À Punt NTC

Aquarius Supervivents celebra aquest dissabte el cinqué aniversari de l'arribada del vaixell de salvament a València amb un ampli programa d'activitats gratuïtes obertes a tots els públics en el cobert número 2 de la Marina, el mateix lloc on fa cinc anys van desembarcar les 629 persones africanes rescatades a la deriva en la costa de Líbia.

Amb aquesta jornada, l'associació creada per les persones migrants rescatades per l'Aquarius vol donar “les gràcies per totes les vides que s'han salvat”, però també homenatjar a totes les persones que ha mort ofegades "a les fronteres d'Europa per una vida digna". 

El programa de "Per una vida digna" contempla el lliurament dels primers Premis Dignitat, una exposició fotogràfica que mostra el treball dels fotoperiodistes que van cobrir l'esdeveniment, un festival infantil, música en directe de grups africans i valencians, una representació teatral i una fira d'entitats, així com diverses accions de sensibilització en les quals col·laboren mig centenar d'entitats valencianes i espanyoles.

El president d’Aquarius Supervivents, Moses Von Kallon, ha explicat que aquesta commemoració vol ser "un espai referent a Espanya i Europa de celebració de la convivència i la diversitat, de reivindicació dels drets humans del col·lectiu refugiat i migrant i de reconeixement a totes les entitats i organismes que cada dia contribueixen a millorar la igualtat i la inclusió en la Comunitat Valenciana".

L’odissea dels supervivents

El 17 de juny es complien cinc anys de l'arribada del vaixell de salvament Aquarius a València, on van desembarcar 629 persones africanes que havien sigut rescatades dues setmanes abans per Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée a la deriva enfront de les costes de Líbia. 

Itàlia i Malta van tancar els seus ports, però el govern espanyol va oferir el port de València “en un gest d'acollida sense precedents”, segons la plataforma. Ara, però, assenyala que el 80% de les sol·licituds de protecció internacional han sigut rebutjades.

També et pot interessar

stats