Una guia d'escriptores valencianes visibilitza la producció literària de les dones

La Biblioteca Valenciana publica un índex d'autores que va des d'Isabel de Villena fins a les contemporànies.

La Biblioteca Valenciana ha publicat un índex d'autores valencianes
La Biblioteca Valenciana ha publicat un índex d'autores valencianes / Biblioteca Valenciana

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha creat un índex d'escriptores valencianes dins del seu web per a "visibilitzar" la producció literària de les dones. El llistat recull els noms de 154 escriptores i enllaça amb les obres literàries que es guarden en els depòsits que es tenen en Sant Miquel dels Reis. La iniciativa s'ha donat a conéixer aquest dilluns, quan se celebra el Dia de les Escriptores. 

Cada nom permet accedir al registre d'autoritat que conté informació biogràfica i als registres bibliogràfics de les obres d'aquestes autores conservades a la Biblioteca Valenciana.

Des d'Isabel de Villena, escriptora del segle XV, fins a les escriptores contemporànies, aquesta guia pretén visibilitzar el treball literari de les dones a través d'una eina tecnològica que facilite la localització de les autores.

En la nòmina d'escriptores "no estan totes les que són, però almenys estaran totes les que tenen obres en la col·lecció de la Biblioteca Valenciana", afirmen els organitzadors del projecte.

A la Biblioteca Valenciana s'han impulsat iniciatives que "ressalten la gran labor cultural que han realitzat les dones al llarg de la història i que, a vegades, no sols no ha sigut reconeguda sinó que ha sigut silenciada", s'assenyala des de la Biblioteca Valenciana. 

Com a exemple, cita les exposicions dedicades a les figures de Guillermina Medrano i María Moliner, que van contribuir a la democratització de la cultura, o l'exposició 'Dones i cultura escrita', que reivindicava el paper de la dona en la literatura.

Aquest llistat d'escriptores valencianes serà completat amb un altre "més ampli" d'autores valencianes en el camp de les arts i les humanitats en el catàleg de la Biblioteca Valenciana, que ja compta amb 285 registres. També es treballa en un altre més específic amb les dones dedicades al treball científic.

També et pot interessar

stats