Falla de la Dama d'Elx a la ciutat de València, dels anys 70
Falla de la Dama d'Elx a la ciutat de València / Fundació Railowsky

‘Àçò no es una… falla’, l’homenatge fotogràfic a les Falles del 1970 de la Fundació Railowsky

La Fundació Railowsky inaugura el 16 de març a València una mostra fotogràfica de José Miguel de Miguel que reflecteix l’ambient faller de 1970 a 1980.

À Punt
Mayte Aparisi @apunt_media
14 de març 2021 - 10:56

València/ La Fundació Railowsky ha organitzat una exposició de fotografies que va realitzar el mestre fotògraf Jose Miguel de Miguel entre els anys 1970 i 1980, i que reflecteixen l’ambient de les Falles d’aquella època. Una de les motivacions ha sigut, segons els responsables de la fundació, ser conscients que són temps difícils per a tots i totes i que la pandèmia ens està privant de molts plaers socials, entre els quals les festes.

Amb el suggeridor títol Açò no és una… falla, Railowsky ha volgut reivindicar la coneguda frase del pintor belga René Margritte “Ceci n’est pas une pipe”, per a destacar que “enguany, per segon any consecutiu, tampoc se celebraran les Falles i, per tant, aquestes Falles no són Falles”, explica Juan Pedro Font de Mora, president de la Fundació Railowsky i també del Gremi de Llibrers. La mostra estarà oberta des del 16 de març fins al 30 d’abril.

“La festa més voyeur que conec”

Explica Font de Mora que les Falles són la festa “més voyeur” que coneix. “Tots ens miren, i nosaltres mirem a tots i ho mirem tot. Les falleres i els fallers, les Falles, els vianants, els castells de focs artificials, els ninots. Hi ha color i calor humà”. I per a omplir el buit que han deixat les no-Falles, Railowsky exposarà una part de l’arxiu d’aquest mestre fotògraf. A la mostra es podran veure curioses fotografies del muntatge de la falla de la plaça de l'Ajuntament que reproduïa, a grandària real, l'Estàtua de la Llibertat de Nova York. També, la particular mirada d'aquest fotògraf de l’Ofrena, la Nit del Foc, l'exposició del Ninot, les mascletaes i l’ambient al carrer, entre altres. 

El fotògraf De Miguel va nàixer a Cartagena, però va desenvolupar tota la seua carrera a la ciutat de València, on va estar vinculat al Foto Club València. Al llarg de la seua carrera va acumular nombrosos premis en salons internacionals i estatals.

 

Altres Imatges

stats