Una carta inèdita sobre el patiment de Miguel Hernández a la presó s’incorpora al llegat del poeta

El document es podrà consultar a través d'internet per tot el món, complint amb el desig familiar de divulgar el seu llegat

Una imatge de Miguel Hernández en una exposició de pintura organitzada en Alacant en 2019
Una imatge de Miguel Hernández, en una exposició de pintura organitzada a Alacant el 2019 / À Punt NTC

Una carta inèdita sobre les penalitats que va patir el poeta Miguel Hernández a la presó d'Alacant, on va morir, ha quedat incorporada al llegat del poeta que conserva l'Instituto de Estudios Giennenses (IEG) de la Diputació de Jaén. Aquesta missiva la va remetre Vicente Hernández, germà de l’artista, a un amic, on descriu les condicions inhumanes en què es trobaven el poeta d’Oriola i altres presos. 

“Quan el meu germà estava ja amb el pulmó que li va llevar el senyor Antonio Barbero, estant tan mal en aquella infermeria on hi havia noranta o cent homes estesos que es llevaven les puces els uns als altres amb draps bruts, perquè allí no entrava un metge o un practicant en set o huit dies, allò era inhumà”, diu el text.

Vicente Hernández també detalla els tràmits “infructuosos” que va haver de fer per tractar que algú atenguera el poeta d’Oriola dins de la presó, per l'estat precari de salut. El seu contingut és fonamental per a conéixer els últims moments de la vida d’Hernández.

El president de la Diputació de Jaén, Francisco Reyes, ha lliurat una còpia d’aquesta carta a l'alcalde de Quesada (Jaén), que inclou una transcripció. Així, aquest document inèdit formarà part de l'arxiu del museu d'aquesta localitat, on va nàixer l'esposa del poeta, que conté més de 5.800 registres bibliogràfics entre manuscrits, fullets, partitures, premsa històrica i enregistraments, i prop de 27.000 imatges.

Els documents “poden consultar-se a través d'internet per tot el món. Amb això complim amb el doble compromís que assumim amb la família de Miguel Hernández fa una dècada, quan n'adquirirem el llegat: d'una banda, preservar-lo i, per una altra, contribuir al fet que la seua figura i la seua obra foren encara més conegudes en tot el món”, ha ressaltat el president de la Diputació. Precisament enguany es compleixen huitanta anys de la mort de l'artista.

També et pot interessar

stats