Una campana de quasi dues tones torna a presidir la torre de Santa Caterina de València

El conjunt de les sis campanes de bronze noves es puja a una de les torres més fotografiades de la ciutat

 

Una de les campanes que aquest dimecres s'han col·locat en la torre de l'església de Santa Caterina de València
Una de les campanes que aquest dimecres s'han col·locat a la torre de l'església de Santa Caterina de València / À Punt

El Peret, Sant Eloi, Maria de l'Assumpció, Juliana Clara i Jesús, Maria i Josep són, juntament amb la Santa Caterina o la Gerra, que pesa més de 1.800 quilos, les noves inquilines de bronze de l’emblemàtic campanar de Santa Caterina de València, un dels més icònics i fotografiats de la ciutat. Des de bon matí estan pujant les sis noves campanes al campanar, on es preveu que queden col·locades al llarg del dia. S'estrenaran al maig, el dia de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats.

En destaca la campana major, denominada la Santa Caterina o la Gerra, que s’ubicarà en el buit principal del campanar, alineat amb el carrer de la Pau, on inicialment va estar la campana major original fins que va ser fosa en els primers anys del segle XX.

La campana Santa Caterina, de nova fosa, pesa 1.810 kg i té un diàmetre de 146,5 cm. És d'estil anglés, semblant a l'original, amb el jou de fusta d'estil valencià i batall de forja.

Mantindrà el nom original

Compta amb ferratges per al volteig manual i té un martell de toc electrificat. Sens dubte, és la campana major i conservarà la denominació popular de la Gerra, per la forma invertida d'aquest atifell. Al seu costat, estaran les altres cinc.

D’aquesta manera avança el projecte de recuperació de campanes angleses de la torre de Santa Caterina impulsat per la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, que atenen el temple des del 1950, l'Arquebisbat de València i l'Associació Cultural Mestres Campaners.

El conseller de Cultura, Vicente Barrera, ha visitat aquest dimecres les campanes, que han estat exposades al carrer abans de col·locar-les. El també vicepresident del Consell ha destacat que els treballs de recuperació de les campanes de Santa Caterina han comptat amb 122.000 euros de finançament de la Generalitat.

Així mateix, el titular de Cultura preveu que s'escometen “les obres en la coberta de les capelles i naus laterals de l'església on existeixen alguns problemes d'humitats, que estan afectant alguns punts concrets a l'interior del temple”.

També et pot interessar

stats