Un 'Turandot' a preus populars obrirà la temporada del Palau de les Arts

'Les emocions a flor de pell' és el lema de la programació de la temporada 2018-2019.

El Palau de les Arts presenta la seua programació.

Sis òperes, entre elles Turandot i Rigoletto,  sis representacions de ballet, amb El Llac dels Cignes  com a nau capitana, i dotze concerts, entre d'altres el del pianista xinés Lang Lang  i la sarsuela La Malquerida, del mestre Penella, conformen el nuc gordià de la nova temporada del Palau de les Arts. Una temporada qualificada pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, de transició, mentre arriba al juliol, un nou director artístic en substitució de l'italià Davide Livermore, que va dimitir el passat desembre perquè no l'autoritzaren a compatibilitzar les seues funcions amb altres col·laboracions. 

Guanyar nous públics 

Mentre arriba un nou responsable, l'equip del palau ha dissenyat una programació amb un objectiu clar: atraure el major nombre de públic possible al món de l'òpera, especialment els joves. Això siginfica, en paraules de l'acabada de nomenar presidenta del Patronat del Palau de les Arts, Susana Lloret, obrir-se a altres audiències, a gent de totes les edats, sense prejuís, i despertar-los les ganes de disfrutar amb l'òpera.  Com a prova d'aquesta declaració d'intencions, ha apuntat Lloret, els preus de la pretemporada: serà possible veureTurandot  entre 7 i 50 euros i la resta de concerts programats entre els 10 i els 20 euros. "Som conscients que cal posar-ho fàcil i esta és la nostra contribució". El drama més exòtic de Puccini arribarà a l'escenari del palau el 17 d'octubre,

En aquest interés per apropar-se als espectadors, Lloret també ha destacat la programació del clàssic ballet de Txaikovski El llac dels cignes, amb orquestra, una petició àmpliament sol·licitada pel públic. Hi haurà una única cita: el 5 de gener. La pretemporada també inclou l'homenatge a dos compositors: la valenciana Matilde Salvador, en el centenari del seu naixement, i el francés Claude Débussy, quan es compleixen 100 anys de la seua mort.

L'òpera de Verdi xafarà l'escena del coliseu per partida doble i mostrant la cara i la creu de la seua producció. D'una banda, Rigoletto, una de les més representades del mestre de Busseto, d'altra, la menys coneguda pel gran públic Il Masnadieri .  Iolanta  de Txaikosvi, Lucia de Lammermoor, de Donizetti i La flauta màgica de Mozart completen l'oferta de bell canto de la temporada. A elles s'afegeix el gènere menor, la sarsuela La Malquerida  de Manuel Penella, inèdita als escenaris des de la seua estrena en 1938.

El 23 de febrer tornarà al Palau de les Arts el pianista xinés Lang Lang, acompanyat per l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigida per Guillermo García Calvo. El 23 de desembre, el director serà Plácido Domingo i arreplegarà la batuta Roberto Abbado, el 12 de gener.

La programació es completa amb una vintena d'activitats gratuïtes alhora que creix el programa didàctic, amb sessions familiars i conferències com "L'art és òpera" o la representació d'òpera en localitzacions exteriors "Les arts volant". El 23 de setembre hi haurà una jornada de portes obertes amb múltiples activitats lúdiques i culturals. 

Obrir-se a la societat

"Les emocions a flor de pell" és el nom de la campanya de presentació de la nova temporada. Un treball artístic realitzat per primera volta íntegrament per professionals del Palau de les Arts.

Durant la presentació del nou calendari, la presidenta del patronat ha volgut destacar la intenció d'obrir-se a la societat civil d'aquesta institució. En este sentit, ha destacat que és la primera volta que està dirigit per una persona aliena a la política. El secretari autonòmic de Cultura ha assenyalat que es tracta de donar continuïtat i estabilitat als projectes, "independentment dels vaivens polítics". Susana Lloret, d'altra banda, ha posat en valor, per exemple, l'entrada com a patró del president d'Amics de l'Òpera de la Comunitat Valenciana, Pablo Font de Mora.

Nou govern, noves expectatives 

La nova situació creada arran del canvi polític a la Moncloa també ha sigut analitzada durant la presentació de la temporada del palau. El secretari autonòmic de cultura ha dit que "cap ministre ha vingut en els últims anys al Palau de les Arts" i ha posat de relleu l'escassesa d'ajudes. Girona ha manifestat que es va oferir al Govern espanyol entrar a formar part del patronat, oferta que van declinar. En aquest sentit, ha manifestat que espera que el nou govern siga més sensible i receptiu.

Pel que fa al conflicte amb el Cor de la Generalitat, que havia amenaçat de fer parades durant la pròxima representació programada al Palau, La Clemenza di Titto de Mozart, ha garantit que es mantindrà la plantilla sencera i el director. El cor mantenia una pugna amb cultura des que fa uns mesos s'havia anunciat la convocatòria d'oposicions. Els treballadors veien en perill el futur després de vora 30 anys en la formació musical.

També et pot interessar

stats