Un gran mural rememora les llavaneres del recuperat safareig de Soneja

L’artista Tània Traver visibilitza la tasca de les dones en aquest històric centre neuràlgic del poble

Els murs del safareig de Soneja reten homenatge a les dones llavaneres / À Punt NTC

Pilar la Chinela tenia 14 anys quan es va inaugurar el safareig municipal de Soneja (Alt Palància) el 1952. Un espai on les dones del poble, com molts altres, es posaven al dia mentre feien la bugada. “Parlàvem del que passava al poble, que si una es casava, que si una tenia un xiquet…”, explica a À Punt Notícies.

Els safareigs ens conten la història de molts pobles del nostre territori. Per a Mari Carmen Campos, una altra veïna del poble, el safareig és com una segona casa. “Vinc alguna vegada amb el meu bastó perquè açò és bàlsam per a mi, tinc molts records i molt bons de les meues companyes”, admet.

Maria Pilar Campos també recorda quan anava amb sa mare, que feia faena llavant roba per encàrrec. “Veníem ací a ajudar ma mare a llavar i quan acabàvem, agafàvem una ansa cadascuna i la portàvem a les cases, i després a berenar”. 

El safareig de Soneja acaba de ser restaurat amb una intervenció on s'ha aprofitat per a retre homenatge a les llavaneres amb un gran mural de l’artista Tània Traver que ha plasmat la vitalitat d’aquest espai. “He intentat fer-lo molt alegre amb colors vius perquè quan esperaven que s'eixugara la roba estesa cantaven i hi havia un ambient molt viu”, explica.

L’obra d'art completa la restauració d'aquest patrimoni molt danyat pel pas del temps, que reprén la seua funcionalitat i visibilitza la faena tradicional de les soneixines.

També et pot interessar

stats