Un estudi de la UPV defén que la copa d'àgata del Sant Calze de València pertanyia a la família de sant Marc

L’investigador Manuel Zarzo explica que cal reforçar aquesta vinculació, que “desperta l'interés dels turistes i pelegrins”

greal
Imatge d'arxiu del Sant Greal a la Catedral de València / À Punt NTC

Un estudi d'investigació del professor Manuel Zarzo, de la Universitat Politècnica de València (UPV), recentment publicat en la revista Heritage, defén que la copa d'àgata del Sant Calze que es venera a la catedral de València pertanyia a la família de sant Marc. L'investigador de la UPV ha analitzat "en profunditat" quina va poder ser la família propietària d'aquesta valuosa copa d'àgata, que es venera des del 1437 a la Seu de València. Aquesta és una de les relíquies més importants de la cristiandat, que atrau l'atenció de turistes i pelegrins.

El calze consta d'una copa superior tallada en pedra d'àgata, que, segons la tradició, va emprar Jesús de Natzaret per a instituir l'eucaristia. La copa d'àgata la van portar a Roma i la van utilitzar els primers papes, fins a Sixt II.

L'any 258, Sant Llorenç suposadament va enviar la relíquia als seus familiars a Osca per a posar-la fora de perill, de manera que la traçabilitat fins a arribar a València està descrita en molts estudis. No obstant això, hi ha molt pocs indicis del recorregut de la sagrada copa des de Jerusalem fins a Roma.

L’"exhaustiu estudi bibliogràfic" sobre tot allò que està relacionat amb el Cenacle (el lloc on Jesús va celebrar l'Últim Sopar) i la biografia de sant Marc fet pel professor Marco l’ha fet arribar a aquesta conclusió. L’investigador posa l’accent en el fet que “sant Marc va ser intèrpret de sant Pere durant molt de temps, traduint de l'arameu al grec, i el va acompanyar fins a Roma, on va escriure el segon evangeli, probablement cap a l'any 65-67 poc després de morir sant Pere".

Zarzo considera important vincular d'ara en avant la història del Sant Greal de València amb la figura de sant Marc, ja que "reforça la tradició i desperta l'interés dels turistes i pelegrins que visiten la catedral de València".

També et pot interessar

stats