Indiana Jones busca el Sant Greal a la catedral de València

Una visita guiada proposa aquesta temàtica per a conéixer Ciutat Vella barrejant cultura i diversió

Ruta Indiana Jones / À Punt Mèdia
10 d'abril 2023 - 22:18

Després de buscar el Sant Greal en la seua penúltima croada, Indiana Jones n’ha retrobat la pista a la nostra terra. Concretament, a la capella del Sant Calze de la catedral de València. Vols una perspectiva diferent per a visitar la ciutat aquests dies? Vols conéixer el Doctor Jones?

No és Harrison Ford, sinó Jaco Müller, un artista multidisciplinar que ha treballat en animació de mercats temàtics, teatre de carrer, circ i moltes altres formes d’espectacle. "Quan vaig arribar a València i em parlaren del Sant Calze, vaig pensar que el personatge d’Indiana seria perfecte per a mi, perquè puc utilitzar el fuet, caminar damunt d’una bola gegant, llançar ganivets…".

L'equip de Bona vesprada parla amb Jaco Jones
L'equip de Bona vesprada parla amb Jaco Jones

I així va nàixer Indiana Tours Valencia, una ruta per a tota la família que recorre alguns dels llocs històrics més emblemàtics del centre de València, on podem aprendre molt sobre el passat de la ciutat d’una manera divertida i, com correspon a l’esperit del personatge, molt aventurera. "És un tour aventurer, per a gent de totes les edats i sobretot, per a xiquets i xiquetes", explica Jaco. "La idea és convertir la cultura en aventura".

La reportera de Bona vesprada s’ha animat a formar part de l’aventura i ha descobert, entre altres coses, una escultura de sant Vicent Màrtir i un misteriós gravat a la porta romànica de la catedral de València, coneguda com a porta del Palau o porta de l’Almoina.

Alguns descobriments de la visita guiada amb Indiana Jones
Alguns descobriments de la visita guiada amb Indiana Jones

El públic ha coincidit a dir que l’experiència és molt divertida, molt dinàmica i ben diferent de la resta de visites guiades que havien fet abans. A més, han pogut conéixer moltes dades interessants sobre la història de València i sobre el greal.

El Sant Calze, una herència dels reis de la Corona d’Aragó

El Sant Calze és un dels tresors més preats que custodia la catedral de València. El periple fins que va arribar a terres espanyoles està entremesclat d’història i llegenda, però sembla que va acabar al monestir de Sant Joan de la Penya, on els monjos li'l van donar al rei Martí l’Humà. Com a herència reial va arribar a Alfons el Magnànim, que el va donar a les institucions del Regne de València l’any 1437, en correspondència per l'ajuda en la conquista del Regne de Nàpols. Immediatament, la relíquia es va guanyar l’admiració de la població valenciana.

El Sant Calce de la Catedral de València
El Sant Calce de la Catedral de València

La copa presenta un aspecte medieval, un poc anacrònic amb l’origen que li atribueixen, perquè ha rebut una sèrie d’ornaments al llarg de la seua àmplia història: unes anses, un peu d’or i una naveta d’alabastre amb perles, joies i una misteriosa inscripció àrab que pot traduir-se com "Per a qui resplendeix".

En realitat, la relíquia és la tassa de cornalina de la part superior. Arqueòlegs consultats per les autoritats catedralícies la consideren de procedència oriental i la daten en el segle I abans de Crist, fet que podria fer-la compatible amb la narració bíblica del Sant Sopar, cosa que l’Església no ha corroborat mai formalment.

Indiana Tours València en acció
Indiana Tours València en acció

Si vols descobrir més coses sobre aquesta peça llegendària, pots aprofitar aquests dies per a visitar la capella del Sant Calze de la catedral de València, on s’exhibeix.

A Indiana Jones encara li queda metxa

En canvi, per a gaudir de les últimes aventures d’Indiana Jones, hauràs d’esperar un poc més. Està previst que la cinquena entrega de la saga arribe als cinemes el mes de juny d’enguany.

Imatges del tràiler de la nova entrega d'Indiana Jones
Imatges del tràiler de la nova entrega d'Indiana Jones

L'última notícia que hem sabut al respecte és que Indiana Jones i el dial del destí serà la pel·lícula més llarga de totes les protagonitzades pel Doctor Jones, amb més de dues hores i vint minuts. Hi ha fans que es preguntaven si Harrison Ford no seria molt major per a tornar a encarnar el paper: potser ha begut del Sant Greal i ve amb més energia que mai.

També et pot interessar

stats