El tràfic d’obres d’art mou milions d’euros a la Comunitat Valenciana

En els últims deu anys, s’han confiscat més de 6.200 peces, com pintures, escultures i objectes arqueològics

El tràfic d’obres d’art mou milions d’euros a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Traficar amb obres d'art s'ha convertit ja en el quart delicte per importància al món, darrere del de persones, drogues i armes. A la Comunitat Valenciana, detectar-lo i lluitar contra aquest frau és una tasca del Grup de Patrimoni de la unitat adscrita de la Policia Nacional, creada ara fa deu anys i integrada per tres persones especialitzades en art.

En aquesta dècada, “s'han confiscat més de 6.200 peces, entre elles més de 700 pintures, vora 160 escultures, a banda d’objectes arqueològics, armes prohibides i armes de foc”, ha enumerat el cap de la unitat, l'inspector Antonio López, que parla de xifres milionàries. Només en pintures i escultures falses, els compradors han pagat vora 400 milions d'euros. Entre les confiscacions més importants que han fet, López ha destacat la d'un fals Modigliani pintat per professionals.

A vegades, els tres membres de la unitat descobreixen aquestes estafes, però és fonamental la col·laboració amb els professionals de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i investigació (Ivacor), on s’apliquen tota mena de tècniques per a descobrir el frau. David Juanes, tècnic superior d'estudis físics de l'Ivacor, ha explicat que tenen "una quantitat de tècniques d’anàlisi, com la simple fotografia, la imatge ultraviolada, infraroja, la radiografia o la imatge hiperespectral".

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha explicat que l'objectiu és "assegurar que s'eviten les compravendes fraudulentes d'obres d'art i també recuperar-les". Totes les peces confiscades pel grup de patrimoni acaben al Museu de la Policia o es tornen als propietaris.

També et pot interessar

stats