Torreblanca, Borriol, Montcada i Benetússer trauen la Passió als carrers

“Tots saben com comença i acaba, però molta gent s’emociona”, afirma l'actor que interpreta a Anàs en la representació de Dijous Sant a Torreblanca

Una de les escenes finals de la representació de la Passió que va acollir aquest dijous per la nit Torreblanca
Una de les escenes finals de la representació de la Passió que va acollir aquest dijous a la nit Torreblanca / À Punt NTC

Més de dues hores de representació, en viu i en valencià, de les últimes hores de Crist. El veïnat de Torreblanca va interpretar un dels actes ineludibles de la Setmana Santa, la representació de la Passió, que es va implantar fa 44 anys i que va tornar a congregar milers d’espectadors. Però aquest municipi de la Plana Alta no va ser l’únic que va interpretar passions vivents. Com el grup d’aficionats de Torreblanca, Montcada, Borriol o Benetússer, on les representacions també s’estenen a la jornada de hui, van interpretar les escenes bíbliques en ple carrer.

Tot i ser en molts casos, com el de Torreblanca, representacions molt consolidades, continuen emocionant els espectadors, com apuntava Manuel Salvador, Anàs, un dels caps del Sanedrí que participava en l’espectacle: “Hi ha moltíssima gent que s’emociona. Curiosament, és una representació que tot el món sap com comença i acaba, però hi ha molta gent que plora”.

De menut, amb quatre o cinc anys, ja anava a veure la passió amb els meus pares i als 15 anys ja feia de soldat en la Passió Carlos Casanova - Fa de Jesucrist en la Passió de Torreblanca

Per al veïnat que assumeix alguns dels papers de la Passió, que ha estat assajant els últims tres mesos, la representació suposa molt més que estendre una tradició o representar una part de la tradició. Carlos Casanova, que interpreta a Crist des del 2017, el Dijous Sant és un dia “molt emotiu”.

A pesar d’estar des de fa quasi 30 anys eixint en la representació, admet que quan arriba el dia sempre té “el cuquet per dins” i està “un poquet” nerviós. En pujar a l’escenari, el seu paper protagonista el fa ser el centre dels milers de mirades de la plaça Major. “Per a mi té un significat que va més enllà, perquè de menut, amb quatre o cinc anys, ja anava a veure la passió amb els meus pares”, exposa.

Després d’espectador, va passar a ser part activa de la representació, on assegura que s’ha criat: “M’he criat en la Passió, amb 15 o 16 anys ja feia de soldat, i des d’aleshores he seguit en altres papers”, afegia el “Jesucrist” de Torreblanca.

A pocs quilòmetres de Torreblanca, es representava una altra Passió ben arrelada, en la qual van intervindre més de 250 actors, als escenaris recreats en diferents enclavaments del municipi.

Benetússer allarga fins hui i demà

Aquesta tradició mediterrània, de traure als carrers la representació de la Passió, també es repetia aquest Dijous Sant en diversos municipis de l’Horta, com Montcada o Benetússer. En aquest segon poble, només es van representar algunes escenes, atés que és un dels escassos municipis que estenen a quatre jornades la representació.

Una de les escenes del juí a Crist, que s'ha representat aquest divendres de matí a Benetússer
Una de les escenes del juí a Crist, que s'ha representat aquest divendres de matí a Benetússer / À Punt NTC

Per això, hui divendres i demà dissabte la Passió de Benetússer, que es representa des del 1949 i que hi implica vora un centenar de persones, continuarà amb les escenes del juí de Jesús, l’Encontre de la Mare de Déu amb Clàudia i, ja de vesprada, amb el Davallament. Benetússer deixa per a demà a la nit la representació de la Resurrecció.

Callosa de Segura tanca el cicle amb les entrades esgotades

Aquest Divendres Sant de matí els seixanta protagonistes de la Passió de Callosa de Segura i el mig centenar d’extres fan l'última funció d’enguany. A diferència dels municipis de la Plana o de l’Horta, aquest poble del Baix Segura representa els quinze actes en un mateix espai. La representació d’aquest Divendres Sant serà l'última de les quatre programades. Les entrades estaven esgotades des de fa dies. 

També et pot interessar

stats