La Tomatina deixa una marea roja de festa i tomaca a Bunyol

Com marca la tradició, Bunyol s'ha transformat en la capital mundial de la tomaca amb una festa que té gran repercussió internacional i que suposa uns importants ingressos pel turisme que atrau

Festa de la Tomatina d'enguany / À Punt NTC

Com cada últim dimecres d'agost al migdia, Bunyol ha celebrat la popular Tomatina, declarada festa d'interés turístic internacional, amb 150.000 quilos de tomaques i tot un exèrcit de participants vinguts d'una vintena de països. El roig ha acolorit els carrers més cèntrics.

Batalla campal de tomaques datada el 1945 que ha sabut traure tot el suc a l'atractiu turístic. 76 edicions van ja d'aquesta festa que fa que Bunyol, durant unes hores, triplique la població censada.

Més de dues hores abans de l'inici d'aquesta batalla, la música ja es feia notar pels carrers del municipi, mentre la gent esperava passejant i ballant, intentant agafar un pernil a la part alta d'un pal ensabonat o agafant forces amb generosos esmorzars.

Batalla a colp de tomaca
Batalla a colp de tomaca / Miguel Ángel Polo (Efe)

La festa, les imatges de la qual fan la volta a món per televisió i xarxes socials, ha començat amb la lenta desfilada de sis camions carregats amb 150 tones de tomaques madurs i sucosos, ideals com a munició en aquesta "batalla" campal, en la qual tots lluiten contra tots.

Són els millors ingredients perquè el color roig siga el gran conquistador d'aquesta guerra. Ací no hi ha bàndols: tots contra tots en un camp de batalla que acaba per convertir-se en una marea roja de festa i de tomaca, per descomptat. Una hora de lluita sense descans en què la diversió és la millor de les victòries.

Mazón puja a un dels camions i l'any que ve vindrà en banyador

Qui també ha participat en la Tomatina, ha sigut el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que no ho ha dubtat i se n'ha pujat a un dels camions que ha fet el recorregut previ al que només uns minuts després s'ha convertit en la guerra més gran de tomaques.

Després, Mazón ha seguit des del balcó de l'Ajuntament aquesta celebració amb uns 20.000 participants i la qual un helicòpter i més de 200 agents de la Guàrdia Civil, a més d'altres cossos de seguretat, s'han desplegat per a vigilar i atendre qualsevol incidència derivada de l'aglomeració.

Mazón, que ha acabat tacat "fins al genoll", ha assegurat que l'any que ve anirà en banyador i la viurà des del carrer. També ha ressaltat que "una gamberrada", així es va gestar fa dècades, "s'ha convertit en aquesta festa no per a nosaltres, sinó per a tothom".

Al costat d'ell ha estat l'alcaldessa de Bunyol, Virgínia Sanz, que ha confirmat que hi ha hagut 2.000 participants més que l'any passat, de díhuit nacionalitats diferents, i que es tracta d'una festa "segura i divertida".

Milers de persones han omplit els carrers de Bunyol
Milers de persones han omplit els carrers de Bunyol / Miguel Ángel Polo (Efe)

Un any més no han faltat les ulleres de bussejar, la millor protecció per als ulls contra l'àcid de les tomaques, en els milers d'assistents que ocupaven els carrers. Enguany s'ha vist a molts ciutadans de l'Índia mobilitzats per una pel·lícula de Bollywood encara que també n'hi havia dels Estats Units, Austràlia o el Japó, entre altres nacionalitats.

En un ambient purament estiuenc, l'aigua que arribava des de balcons i terrasses i des de punts al carrer amb mànegues i poals era ben rebuda pels participants, que no cessaven a buscar les seues "víctimes" mentre xafaven les redones armes abans de tirar-les perquè estigueren més blanes i no fer mal.

Amb l'olor de tomaca encara en l'ambient i mentre la marabunta anava desapareixent, han començat les tasques de neteja de façanes i carrers, que en pocs minuts ja lluïen impol·lutes i desinfectades.

Bunyol ja espera amb ganes una nova edició el 2024 d'una festa única al món, que ha conquistat mig món.

També et pot interessar

stats